Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle, po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.