Go Back
+ servings
upečená vánočka

Jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka sypaná mandlemi, báječně voní a ještě lépe chutná.
4.58 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 4 malé vánočky
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetana na vaření 12 %
  • 500 g HLADKÁ MOUKA (prosátá)
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g MÁSLO (změklé)
  • 2 ks žloutek (pokojové teploty)
  • špetka SŮL
  • 40 g mandle sekané (nebo rozinky)
  • 1 ks vejce (prošlehané, na potření)
  • PLÁTKY MANDLÍ
  • moučkový cukr na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
  • Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle,  po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
  • Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
  • Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě  menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  • Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.
  • Hotové vánočky posypeme cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Žádný strach, když vám pletení vánočky nepůjde podle vašich představ. Vánočka při pečení nabyde a "nesrovnalosti" v tvaru se z velké části napraví.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!