Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání do něj postupně přisypáváme moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmícháme citronovou kůru, mouku a mandle.
Hranatou formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut. Povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout.
Upečený chlebíček z formy nevyndáváme, necháme ho v ní odpočinout do příštího dne. Až poté ho nakrájíme ostrým tenkým nožem na co nejtenčí plátky.
Plátky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme je do trouby předehřáté na 100 °C usušit; trvá to asi 5–10 minut. Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálily. Ve finále by měly mít světle zlatou barvu, a když se do nich později zakousnete, měly by být krásně křupavé.
Zbylé bílky také můžete zamrazit - vydrží až několik měsíců. Je lepší mrazit třeba po dvou po třech, abyste mohli vytáhnout z mrazáku dávku tak akorát na pečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!