Go Back
+ servings
francouzská cibulačka recept

Francouzská cibulačka

Recept na výbornou francouzskou cibulačku - polévka, která spolehlivě zahřeje v chladných podzimních a zimních dnech.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Celkový čas: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 4 ks CIBULE
  • 1 dcl bílé víno
  • 2 dcl vývar (zeleninový nebo drůbeží)
  • 25 g MÁSLO
  • pečivo (bageta nebo chléb)
  • 100 g tvrdý sýr, strouhaný (vhodný je švýcarský Gruyére nebo francouzský Comté)
  • tymián
  • OLIVOVÝ OLEJ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky nebo kolečka.
  • V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Osolíme a opepříme.
  • Když se cibule začne přichytávat na dno kastrolu, odstavíme a přikryjeme pokličkou. Po pěti minutách vrátíme zpět na sporák.
  • Přidáme tymián a cibuli podlijeme bílým vínem.
  • Přidáme drůběží nebo zeleninový vývar a vaříme do změknutí 30-40 minut.
  • Na pánvi rozhřejeme olivový olej a opečeme na něm plátky pečiva
  • Polévku naservírujeme na talíř nebo do misky, přidáme opečený plátek pečiva, zasypeme sýrem a zapečeme v troubě dozlatova. Já dávam zapéct pod gril do mikrovlné trouby na 1 minutu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!