Hovězí žebro opláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou (asi 2 litry studené vody) a v osolené vodě přivedeme k varu.
Přidáme koření i nakrájenou zeleninu, přiklopíme pokličkou, která neuzavírá hrnec neprodyšně, protože polévka potřebuje otvor k "dýchání".
Stáhneme teplotu plotýnky na minimum a vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem (táhnout).
Během vaření vývar hlídáme, aby zůstal čistý, a sbíráme vznikající vysráženou bílkovinu naběračkou.
Vývar scedíme, maso obereme a přidáme do vývaru.
Připravíme si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou přidáme do polévky a krátce povaříme, jen tak, aby změkla. Osolíme a přidáme libeček na dochucení polévky.
Drožďové knedlíčky:
V kastrůlku si na oleji rozpustíme čerstvé droždí (droždí rozdrobíme do vlažného oleje a pomalu mícháme), vzniklou směs nalijeme do misky. Necháme chvilku vychladnout a přidáme vejce, majoránku, pepř, sůl a česnek. Celou směs zahustíme strouhankou - směs by měla mít takovou konzistenci, aby z ní šly tvarovat kulaté knedlíčky. Správné těsto je nelepivé a nedrobí se. Já používám k promíchání těsta vidličku.
Knedlíčky dejte vařit do vývaru až nakonec. Knedlíčky jsou uvařené, když vyplavou na povrch.
Nudle do polévky uvařte zvlášť, aby se vývar nezakalil. Nudle se vaří cca 5-8 minut.