Go Back
+ servings
vepřová kotleta recept

Vepřová kotleta s pohankou

Pomalu pečená vepřová kotleta s pohankou - zdravý oběd nebo večeře.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 20 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Pohanková příloha:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu si předehřejeme na 160 °C.
  • Vhodnou pečicí nádobu s víkem vymažeme sádlem, dno zasypeme na jemno nakrájenou cibulí s česnekem a  přidáme snítku čerstvého rozmarýnu.
  • Omyté a osušené kotlety osolíme, opepříme, položíme do pečicí nádoby a podlijeme trochou vody.
  • Nádobu přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme na 160 °C 50 minut, poté odklopíme víko nádoby a na posledních 10 minut zvýšíme teplotu na 180 stupňů a kotlety dopečeme.
  • Kotlety zůstanou díky nízké teplotě uvnitř šťavnaté a při pečení na sádle nebudou tak vysušené.
  • Během doby, kdy jsou kotlety v troubě, si připravíme přílohu. Pohanku propláchneme ve studené vodě a vaříme ve vroucí osolené vodě 12-15 minut. Druhou a šetrnější  možností přípravy pohanky je vařit pohanku 3 minuty ve vroucí osolené vodě, poté jí odstavit z plotny a nechat v teple 30-40 minut dojít. Obecně platí, že se dává jeden díl pohanky na dva díly vody, stejně jako u rýže. Pohanku poté zjemníme přidáním másla, dochutíme majoránkou a solí.

Ještě pár slov k receptu:

Místo pohanky můžete jako přílohu servírovat například šťouchané brambory. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!