Go Back
+ servings
recept dort harlekýn

Dort Harlekýn

Tenhle dort je cukrářská klasika - bude chutnat vždy a všem. Tvořený z korpusu, bohatě zdobeného bílou a pařížskou šlehačkou. Já ho zdobila jedlým papírem: dárek pro synovce, který si tak strašně moc přál mít na narozeninovém dortu pejska, až mu hodná teta takový dort upekla :)
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 13 hod 46 min
Porce: 8 -10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g KAKAO TMAVÉ
  • 5 vajec
  • 130 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce oleje
  • máslo a hrubá mouka na formu

Na pařížskou šlehačku:

  • 350 ml smetany (minimálně 33%)
  • 30 g krupicového cukru
  • 45 g KAKAO TMAVÉ

Na ozdobu:

  • 200 ml smetany na šlehání (minimálně 33%)
  • 25 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (hrubě nastrouhané)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Den předem svaříme (přivedeme k varu) 350 ml smetany s 30 g cukru a 45 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložíme v lednici. Druhý den vyšleháme.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C. Vymažeme a vysypeme dortovou formu (já dávám pouze na dno pečicí papír, okraje potom odříznu od formy a papír stáhnu). Do ohnivzdorné mísy vyklepneme vejce a přidáme oba cukry. Nad párou šleháme do husté světlé pěny 5 minut. Poté šleháme už mimo páru asi 10 minut. Přisypeme mouku smíchanou s kakaem a nakonec vmícháme olej.
  • Těsto nalijeme do formy, dva až třikrát jemně bouchneme o linku, aby se uvolnily velké bublinky, a dáme péct na přibližně 45 minut. Po zapíchnutí špejle nebo párátka by na něm nemělo těsto ulpívat. Suchá špejle znamená, že je těsto upečené. Necháme chvíli zchladnout a poté odstraníme boky formy/vyklopíme.
  • Dort můžeme 1x překrojit. Vyšleháme bílou a pařížskou šlehačku. Naplníme a ozdobíme.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!