Go Back
+ servings
vepřová panenka se švestkami recept

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami

Jemné maso vepřové panenky a sušené švestky: tahle kombinace se k sobě skvěle hodí! Vyzkoušejte recept.
4.20 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 200°C. Panenky očistíme od blanitých částí. Trošku “bílého” můžete nechat, vypeče se z toho tuk, který je nositelem chuti.
  • Dlouhým úzkým nožem opatrně do panenky uděláme z obou stran díry, do kterých poté napěchujeme sušené švestky. Švestky, které zbydou, necháme na později.
  • Plněnou panenku nakrájíme na špalíčky cca 10 cm dlouhé. Konce můžete propíchnout jehlou na pečení, ale není to úplně nutné. Pečením se maso zatáhne a švestky tam utěsní. Panenky z každé strany osolíme a opepříme.
  • Vezmeme pánev, která je vhodná i do trouby (musí být celokovová včetně ručky). Nalejeme olivový olej a dostatečně ho rozehřejeme. Na rozpáleném oleji opečeme zprudka panenky tak, aby se maso zatáhlo.
  • Panenky podlijeme asi ½ dcl vody, posypeme zbylými sušenými švestkami a vložíme celou pánev do vyhřáté trouby, kde je pečeme asi 30 minut.
  • Po upečení vyndáme panenky z pánve a odložíme je na talíř do tepla (třeba do už vypnuté, pootevřené trouby). Maso si tam “odpočine”, a my si mezitím nachystáme omáčku.
  • Do výpeku na pánvi přilejeme koňak, vložíme snítky tymiánu a vaříme asi 1 minutu. Mícháním zároveň “seškrabáváme” připečené kousky masa, které dodají omáčce skvělou chuť. Omáčku v případě potřeby dosolíme a opepříme a můžeme přidat i lžíci povidel, dle chuti.
  • Nakonec do omáčky přidáme lžíci másla a zamícháme.
  • Maso vyndáme, nakrájíme na špalíčky, přelijeme omáčkou, přidáme přílohu a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte cca 4 porce, náročnost: pro středně pokročilé kuchaře :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!