Go Back
+ servings
belgické vafle recept

Belgické vafle

Báječné belgické vafle z kynutého těsta, nadýchané a křupavé.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím. Necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
  • Do větší mísy přesijeme mouku, přidáme sůl, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek. Promícháme na hladké těsto a necháme kynout asi 30 minut.
  • Mezitím si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Když se bude blížit konec kynutí, rozehřejeme si vaflovač.
  • Do vykynutého těsta vmícháme vychladlé máslo.
  • Z bílků a špetky soli si vymícháme pevný sníh a opatrně ho stěrkou zamícháme do těsta.
  • Vaflovač můžete vymazat olejem, ale není to úplně nutné: máslo v těstě způsobí, že se těsto na plotýnky nepřichytává. Nalijte do vaflovače dostatečné množství těsta, zaklopte a pečte do zlatova. Délku pečení je potřeba přizpůsobit výkonu vašeho stroje.
  • Servírujeme s rozpuštěnou čokoládou, ovocem, šlehačkou, Pribináčkem; prostě s čímkoliv, co máte rádi.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Do těsta se dávají samostatně bílky bez žloutků, upotřebíte tak ideálně bílky, které zbyly z předchozího pečení (bílky lze klidně zamrazit!, můžete je mít uložené až několik měsíců).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!