Go Back
+ servings
penne s bazalkovým pestem recept

Penne s bazalkovým pestem

Penne s domácím bazalkovým pestem, výborný a rychlý recept.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • penne pro 4 osoby
  • 500 g vepřový váleček z kýty

Domácí bazalkové pesto:

  • 50 g bazalka čerstvé lístky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dcl olivového oleje
  • 20 g ořechy (nejlépe piniové, já jsem dávala para ořechy)
  • 30 g sýr Grana panado (nebo podobný)
  • Olej vhodný na pečení a smažení (sůl)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Dáme vařit vodu na těstoviny, dostatečně ji osolíme.
  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Rozpálíme pánev s olejem.
  • Vepřové maso nakrojíme po vlákně tak, abychom dostali plátky o tloušťce cca 2,5 cm. Osolíme je.
  • Maso opečeme zprudka na pánvi, zhruba 4-5 minut na každé straně. Maso se zatáhne a získá zlatavou krustičku. Poté stáhneme z pánve a vložíme do trouby, případně máme-li pánev bez umělých či dřevěných držadel (např. litinovou), můžeme maso z plotýnky přendat do trouby i s pánví. Zde se maso dotáhne, potrvá to zhruba 15 minut, než připravíme zbytek jídla.
  • Mezitím se nám začne vařit voda. A teď pozor: před těstovinami vhodíme do vroucí vody lístky bazalky a necháme je 1 minutu povařit. Pak je vidličkou vyndáme a ihned zchladíme studenou vodou. Tomuto postupu se říká blanšírování a dosáhneme tím toho, že barva pesta zůstává hezky zelená a nezešedne nám dřív, než doneseme jídlo na stůl. Bazalky zbyde malá hroudička, ale ta nám na pesto bohatě stačí.
  • Do vody vložíme těstoviny a uvaříme je al dente.
  • Připravíme si pesto: do nádoby vlijeme olej, přidáme utřený stroužek česneku, sůl, blanšírovanou bazalku a ořechy. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme sýr a promícháme.
  • Vyndáme maso a nakrájíme na plátky. Uprostřed by mělo být šťavnaté, s náznakem růžové barvy, nikoliv vysušené.
  • Těstoviny slijeme, smícháme s pestem a servírujeme na talíř.
  • Navrch narovnáme plátky masa, ozdobíme lístky bazalky a přidáme rajčátko na ozdobu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!