Go Back
+ servings
cuketová polévka s čočkou

Cuketová polévka s červenou čočkou

Výborná cuketová polévka s červenou čočkou, ochucená citronem a nasekanou bazalkou. Zkuste :)
4.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 50 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud nemáme v zásobě opečené pečivo (krutonky), nakrájíme housku nebo krajíc chleba na kostičky 1x1 cm, dáme na pekáč, který vložíme do vyhřáté trouby. Necháme upéct do křupava.
  • Cuketu oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky cca 2x2 cm.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky, mrkev také očistíme (používám tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU) a nakrájíme na špalíčky.
  • V hrnci s vyšším dnem rozehřejeme olej a vhodíme dovnitř nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle osmahneme (stále mícháme), zelenina tak dostane lepší chuť, bude báječným základem pro polévku. Přisypeme cuketu, a ještě chvíli smažíme.
  • Zalijeme 1,5 l vody.
  • Hrnec přiklopíme a polévku přivedeme k varu.
  • Poté ztlumíme plamen a necháme mírně probublávat 20 min.
  • Po 20 minutách přidáme oloupaný, na tenké plátky nakrájený česnek, vsypeme čočku.
  • Vaříme dalších 15 minut.
  • Stáhneme z plotny, přidáme lžíci nasekané bazalky a vhodíme máslo.
  • Až se máslo rozpustí, ponorným mixérem polévku umixujeme na krémovitou konzistenci.
  • Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
  • Na talíři zakápneme olivovým olejem, před podáváním nasypeme krutonky a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Červená čočka se v polévce uvaří během chvilky, dodá jí potřebné rostlinné bílkoviny a taky ještě lepší chuť!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!