Krutonky(nebo osmažené pečivo nakrájené na kostičky)
PRACOVNÍ POSTUP
Pokud nemáme v zásobě opečené pečivo (krutonky), nakrájíme housku nebo krajíc chleba na kostičky 1x1 cm, dáme na pekáč, který vložíme do vyhřáté trouby. Necháme upéct do křupava.
Cuketu oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky cca 2x2 cm.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky, mrkev také očistíme (používám tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU) a nakrájíme na špalíčky.
V hrnci s vyšším dnem rozehřejeme olej a vhodíme dovnitř nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle osmahneme (stále mícháme), zelenina tak dostane lepší chuť, bude báječným základem pro polévku. Přisypeme cuketu, a ještě chvíli smažíme.
Zalijeme 1,5 l vody.
Hrnec přiklopíme a polévku přivedeme k varu.
Poté ztlumíme plamen a necháme mírně probublávat 20 min.
Po 20 minutách přidáme oloupaný, na tenké plátky nakrájený česnek, vsypeme čočku.
Vaříme dalších 15 minut.
Stáhneme z plotny, přidáme lžíci nasekané bazalky a vhodíme máslo.
Až se máslo rozpustí, ponorným mixérem polévku umixujeme na krémovitou konzistenci.
Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
Na talíři zakápneme olivovým olejem, před podáváním nasypeme krutonky a podáváme.