Go Back
+ servings
recept na caesar salát

Caesar salát pro mlsné jazyky

Pravý caesar z římského salátu a zálivkou z ančoviček, uspokojí každý mslný jazyk!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 minutes
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 římský salát (menší kus)
  • 300 g kuřecí stehenní řízky
  • sůl na ochucení (olej na pánev)
  • 4 plátky slaniny
  • 2 starší housky
  • 100 g Parmezán na posypání

Zálivka:

  • 2 žloutek
  • 100 ml OLIVOVÝ OLEJ
  • 1 lžička hořčice (nejlépe dijonské)
  • 1 lžička cukru písek
  • SŮL (pepř)
  • 1 stroužek česneku nahrubo utřený
  • 2 sardelky (ančovičky)
  • vinný ocet na zástřik

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Rozkrájíme housky na kostičky, nasypeme na plech a dáme je sušit do trouby. V průběhu přípravy salátu krutonky hlídejte a včas je z trouby vytáhněte.
  • Vyndáme z lednice parmezán; v pokojové teplotě se v něm hezky rozvinou všechny chutě a vůně, při servírování bude výraznější.
  • Oddělíme jednotlivé listy římského salátu, omyjeme je pod tekoucí vodou (obzvláště u kořene bývají zbytky hlíny), a osušíme. Suché listy salátu jsou základ pro to, aby na nich dobře držela zálivka a nesklouzla z nich na dno mísy.
  • Listy římského salátu nakrájíme na proužky velké tak, aby se daly dobře vložit do úst. Vložíme do velké mísy.
  • Na přípravu zálivky na caesar se mi nejlépe osvědčil šejkr (stačí sklenička od přesnídávky nebo malá zavařovačka se šroubovacím víčkem). Do nádoby vložíme žloutky, nahrubo utřený česnek, najemno nasekané sardelky, hořčici a cukr. Zalijeme olivovým olejem, zastříkneme vinným octem, osolíme a opepříme, nejlépe čerstvým pepřem z mlýnku. Nádobu uzavřeme víčkem a řádně protřepeme, zálivka se hezky spojí v krémovou konzistenci. Připravenou zálivku dáme do ledničky.
  • Slaninu nakrájíme na kousky a osmažíme. Osobně ji nemám ráda vypečenou do křupava, stáhnu ji z plotny o něco dříve a dám stranou na talířek.
  • Kuřecí stehenní řízky očistíme, odblaníme a zbavíme případných chrupek. Nakrájíme na kousky. Rozpálíme výpek po slanině a vhodíme do něj kuřecí maso. Opečeme ho do zlatova.
  • Připravíme talíře na servírování.
  • Nakrájený salát ve velké míse zalijeme zálivkou na caesar. Promícháme, aby se zálivka rovnoměrně dostala na všechny listy salátu. Takto upravený salát naložíme na talíř, na salát navrstvíme maso, zasypeme krutonky (kostičkami housky) a vrch posypeme hoblinkami parmezánu.

Ještě pár slov k receptu:

Porce pro dva hladovce :) Pokud chcete více césaru, znásobte úměrně množství surovin.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!