Go Back
+ servings
masové kuličky na pánvi

Báječné masové kuličky v rajčatové omáčce: jak na ně?

Nejlepší masové kuličky? Přeci s rajčatovou omáčkou!
4 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Na masové kuličky:

  • 400 g hovězí loupané plecko
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 70 g tučného sýra (nastrouhaného)
  • ½ včerejší housky
  • ½ hrnku mléka
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na pánev

Na rajčatovou omáčku

  • 200 g Rajčatové pyré nebo passata (passata)
  • ½ hrnku vody
  • 1 CIBULE (nakrájená na drobno)
  • 2 malé mrkve (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
  • 1 BOBKOVÝ LIST
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 větvička rozmarýnu
  • MÁSLO (15 g)
  • na ochucení sůl (pepř, balsamikový ocet, lžička třtinového cukru)
  • Dále: 4 porce těstovin (špagety, uvařených al dente)

PRACOVNÍ POSTUP

Masové kuličky

  • Nakrájíme housku na malé kostičky, nasypeme do misky a zalijeme mlékem. Necháme pár minut nasáknout.
  • Semeleme maso na mlýnku, vložíme do mísy, rozklepneme k němu vejce, přidáme nasekanou petržel, utřený stroužek česneku, nastrouhaný sýr. Namočenou housku lehce vymačkáme a přidáme k masové směsi. Dochutíme solí a pepřem.
  • Vše promícháme prsty, netlačíme příliš, jen aby se jednotlivé přísady hezky propojily. Vytvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm, můžeme si navlhčit ruce studenou vodou, aby se masová směs nelepila na dlaně.
  • Ve větší pánvi rozehřejeme olej a kuličky osmažíme ze všech stran, budete potřebovat zhruba 3 minuty na každou stranu a obracet je budete 3-4x. Osmažené kuličky vyjměte z pánve a dejte je na talíř stranou.

Rajčatová omáčka

  • K výpeku přidáme trochu oleje a vhodíme do něj nakrájenou cibulku a na plátky nakrájenou mrkev s česnekem. Mícháme, až zelenina zesklovatí.
  • Přelijeme do pánve s vyšším dnem (nebo nemusíte, je-li původní dostatečně vysoká). Poté přidáme rajčatové pyré, vodu, bobkový list, kuličky nového koření a snítku rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu, stáhneme plamen na plotýnce.
  • Do omáčky vložíme zpět masové kuličky, přiklopíme pokličkou a necháme mírně probublávat, než si vedle v hrnci uvaříme těstoviny, čili zhruba půl hodiny.
  • Ke konci vaření z omáčky vyjmeme koření, zbytek větvičky rozmarýnu, a dochutíme balzamikovým octem a třtinovým cukrem. Přidávejte po troškách, raději méně, než více. Pokud by vám při míchání překážely masové kuličky, můžete je opět na chvíli vyjmout a odložit na talíř, na který jste je už jednou pokládali. Po ochucení omáčky je však vraťte zpět, aby se před podáváním na stůl prohřály. Nakonec rajčatovou omáčku zjemněte kouskem másla.
  • Slejte těstoviny, naaranžujete je v jednotlivých porcích na talíř. Zalijte rajčatovou omáčkou a na vrch posaďte masové kuličky. Servírujte a nechte si chutnat 😊

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte zhruba 24 kuliček velikosti vlašského ořechu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!