Go Back
+ servings
vepřová pečeně plátky s kostí recept

Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách

Plátky vepřové pečeně s kostí, pečeně na jablkách. Báječný recept, se kterým budete za královnu kuchyně.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 3 plátky vepřové pečeně s kostí (vysoké 2-3 cm)
  • 2 střední jablka
  • 2 CIBULE
  • 2 Stroužky česneku
  • lžíce javorového sirupu (nebo lžička cukru)
  • 2 bobkové listy (8 kuliček nového koření)
  • SŮL (pepř, olej)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpalte troubu na 150 °C (ne více!)
  • Oloupejte a utřete česnek.
  • Pokud mají plátky pečeně tukovou vrstvu, nařízněte ji až k masu ve 2 cm rozestupech.
  • Osolte a opepřete pečeni, vetřete do ní česnek.
  • Na pánvi rozpalte olej a plátky pečeně na něm opečte z obou stran, až dostanou zlatavou kůrčičku.
  • Vyndejte maso bokem na talíř.
  • Cibuli oloupejte, jablka rozpulte, zbavte je jádřinců, oboje nakrájejte na klínky.
  • Vhoďte cibuli i jablka na výpek z pečeně, připravíme si parádní základ pro báječnou omáčku k masu.
  • Cibuli i jablka zakápneme javorovým sirupem (nebo posypeme cukrem), mícháme v pánvi a necháme zkaramelizovat. Mírně osolíme.
  • Připravíme si pekáč: na dno nalejeme trochu oleje, vložíme orestovaná jablka s cibulí, nové koření, bobkový list, na vrch položíme maso. Pekáč přikryjeme a dáme péct do trouby, počítejte s tím, že potrvá zhruba 2 hodiny, než bude maso měkké.
  • Maso z pekáče vyndáme a uchováváme teplé.
  • Výpek včetně cibule a jablek rozmixujeme na hustou omáčku.
  • Plátky vepřové pečeně klademe na talíř s jablkovou omáčkou, podáváme s bramborami sypanými zelenými natěmi.

Ještě pár slov k receptu:

Omáčka z jablek a cibule, připravená na výpeku z pečeně, je jedním slovem výtečná! Vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!