Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Clafoutis: francouzský třešňový koláč
Delikátní franzouzský dezert z černých třešní a mandlovými lupínky.
No ratings yet
Vytisknout
Připnout
Vaření:
45
min
min
Porce:
8
Autor:
MlsnáVařečka.cz
INGREDIENCE
400
g
vypeckovaných třešní
(nebo mražených - ideálně tmavých)
2
vejce
2
žloutek
1
polévková lžíce horké vody
80
g
krupicového cukru
vanilková esence
70
g
MÁSLO
1
polévková lžíce hladké mouky
1
polévková lžíce solamylu
(škrobová moučka)
10
g
MANDLE LOUPANÉ
100
ml
smetany
2
lžíce višňovky
(Griotka)
30
g
PLÁTKY MANDLÍ
Keramická kulatá forma na koláč o pr. 24 cm
PRACOVNÍ POSTUP
Třešně vypeckujeme a zakápneme višňovkou. Ideální je, když si na to vzpomenete 2 hodiny předem, ať mají třešně čas do sebe višňovku nasát.
Rozpustíme máslo a necháme ho zchladit, nikoliv však ztuhnout.
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Vyšleháme vejce, cukr, vanilkovou esenci a lžíci horké vody do pěny.
Přidáme máslo, prosejeme lžíci mouky a škrobové moučky, mleté mandle a opatrně promícháme.
Přilijeme smetanu a opět ručně promícháme.
Kulatou keramickou formu na koláč vymažeme máslem, poklademe vypeckovanými, odkapanými třešněmi (které jsme předem namočili ve višňovce).
Zalijeme vaječnou směsí, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby cca na 30 minut.
Ještě pár slov k receptu:
Clafoutis podáváme jak teplý, tak studený jako dezert – jíst se dá přímo z koláčové formy nebo servírujte malé porce na talířek.
Líbí se vám recept?
Další porci inspirace najdete na našem
Pinterestu
!