Go Back
+ servings
clafoutis třešňový koláč

Clafoutis: francouzský třešňový koláč

Delikátní franzouzský dezert z černých třešní a mandlovými lupínky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g vypeckovaných třešní (nebo mražených - ideálně tmavých)
  • 2 vejce
  • 2 žloutek
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 80 g krupicového cukru
  • vanilková esence
  • 70 g MÁSLO
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce solamylu (škrobová moučka)
  • 10 g MANDLE LOUPANÉ
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce višňovky (Griotka)
  • 30 g PLÁTKY MANDLÍ
  • Keramická kulatá forma na koláč o pr. 24 cm

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně vypeckujeme a zakápneme višňovkou. Ideální je, když si na to vzpomenete 2 hodiny předem, ať mají třešně čas do sebe višňovku nasát.
  • Rozpustíme máslo a necháme ho zchladit, nikoliv však ztuhnout.
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • Vyšleháme vejce, cukr, vanilkovou esenci a lžíci horké vody do pěny.
  • Přidáme máslo, prosejeme lžíci mouky a škrobové moučky, mleté mandle a opatrně promícháme.
  • Přilijeme smetanu a opět ručně promícháme.
  • Kulatou keramickou formu na koláč vymažeme máslem, poklademe vypeckovanými, odkapanými třešněmi (které jsme předem namočili ve višňovce).
  • Zalijeme vaječnou směsí, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby cca na 30 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Clafoutis podáváme jak teplý, tak studený jako dezert – jíst se dá přímo z koláčové formy nebo servírujte malé porce na talířek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!