Borůvky přebereme a odstraníme případné snítky a lístky. Vsypeme je do většího hrnce (budeme v něm připravovat všechen krém), přidáme cukr, podlijeme lžící vody a přivedeme k varu. Na mírném plamenu necháme probublávat cca 10 minut, borůvky pustí vodu. Poté celou borůvkovou směs propasírujeme přes sítko, zbylé slupky nevyhazujeme (později se hodí do jogurtu nebo do smoothie). Propasírovanou směs vlijeme zpátky do hrnce, necháme mírně zchladnout a přisypeme do ní práškovou želatinu, rozmícháme a necháme bobtnat.
Mezitím si připravíme krém z mascarpone, šlehačky a zakysané smetany. Šlehačku vyšleháme dotuha (použijte co nejstudenější z lednice). Mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vanilkovou esenci smícháme dohromady, stačí ručně, případně krátce elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky. Krém s mascarpone lehce promíchejte s ušlehanou smetanou.
Hrnec s borůvkovým pyré a želatinou vrátíme na plotýnku, za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Nevaříme! Želatina je docela vděčná, rozpustila se během chvíle, kdy se pyré začalo zahřívat.
Po rozpuštění želatiny stáhněte pyré z plotny, přidejte lžíci krému z mascarpone a ihned rozmíchejte. Takto pokračujte po částech, až budete mít celý krém zapracovaný v pyré. Pokud byste studený krém dali celý najednou do horkého pyré, mohl by se srazit a celá práce by přišla vniveč. Nespěchejte tedy!