Go Back
borůvkový cheesecake recept

Nepečený borůvkový cheesecake s mascarpone

Nepečený borůvkový cheesecake s krémem z mascarpone, báječně vypadá a ještě líp chutná :)
4.35 from 35 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Sušenkový korpus:

  • 130 g kakaové sušenky (použila jsem Hobbits)
  • 60 g MÁSLO (rozpuštěné)

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g zakysaná smetana (min 15 %)
  • 200 g šlehačka (ideálně 40 %)
  • 120 g moučkový cukr
  • vanilková esence

Borůvkové pyré:

  • 500 g čerstvé lesní borůvky
  • 60 g cukr moučka
  • 35 g prášková želatina

Bílá poleva:

PRACOVNÍ POSTUP

Korpus:

  • Rozpalte troubu na 180 °C (elektrickou).
  • Sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem, případně je rozemeleme v kuchyňském robotu. Sušenkovou drť zalijeme rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, sušenky umačkáme po celém dně a dáme péct na 8 min do trouby. Poté necháme zchladnout na kuchyňské lince. Pečený korpus je voňavější a lépe odolá tekuté náplni.

Borůvkový krém:

  • Borůvky přebereme a odstraníme případné snítky a lístky. Vsypeme je do většího hrnce (budeme v něm připravovat všechen krém), přidáme cukr, podlijeme lžící vody a přivedeme k varu. Na mírném plamenu necháme probublávat cca 10 minut, borůvky pustí vodu. Poté celou borůvkovou směs propasírujeme přes sítko, zbylé slupky nevyhazujeme (později se hodí do jogurtu nebo do smoothie). Propasírovanou směs vlijeme zpátky do hrnce, necháme mírně zchladnout a přisypeme do ní práškovou želatinu, rozmícháme a necháme bobtnat.
  • Mezitím si připravíme krém z mascarpone, šlehačky a zakysané smetany. Šlehačku vyšleháme dotuha (použijte co nejstudenější z lednice). Mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vanilkovou esenci smícháme dohromady, stačí ručně, případně krátce elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky. Krém s mascarpone lehce promíchejte s ušlehanou smetanou.
  • Hrnec s borůvkovým pyré a želatinou vrátíme na plotýnku, za stálého míchání zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Nevaříme! Želatina je docela vděčná, rozpustila se během chvíle, kdy se pyré začalo zahřívat.
  • Po rozpuštění želatiny stáhněte pyré z plotny, přidejte lžíci krému z mascarpone a ihned rozmíchejte. Takto pokračujte po částech, až budete mít celý krém zapracovaný v pyré. Pokud byste studený krém dali celý najednou do horkého pyré, mohl by se srazit a celá práce by přišla vniveč. Nespěchejte tedy!

Dokončení cheesecake:

  • Hotový borůvkový krém nalijte na vychlazený sušenkový základ, uhlaďte, a dejte tuhnout do ledničky.
  • Zhruba po dvou hodinách rozpusťte ve vodní lázni 100 g bílé čokolády a přidejte 90 g tučného tvarohu. Rozmíchejte v hladký krém. Vyndejte cheesecake z lednice a potřete povrch dortu bílou polevou.
  • Dort dejte ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Příprava zabere zhruba hodinu, poté tuhnutí cheesecake v ledničce, nejlépe přes noc.
Pro dortovou formu o pr. 24 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!