Pokud máte sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody v poměru 1:10. Vodu nevylévejte! Použijeme ji do polévky.
Uvařte si vejce, která budete vkládat při servírování do polévky.
Pokud máte čerstvé houby, pokrájejte je na kostičky nebo plátky.
Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalejte 1,7 l vody. Pokud jste použili sušené houby, zalejte cibulku namočenými houbami s nálevem a doplňte vodou do 1,7 l.
Osolte, okmínujte, vložte bobkový list, nové koření, černý pepř.
Přiveďte k varu, a jestliže jste zalévali vodou a nikoliv vývarem, vhoďte do polévky dobrý bujón (lze vynechat).
Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, a pokud odchytíte kuličky koření, můžete je vyndat také, ale není to nutné. S kořením polévka získá rustikální vzezření :)
Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 2 dcl sladké smetany, hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte.
Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte.
Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte.
Kulajdu servírujte s vloženým vařeným vejcem rozkrojeným napůl, talíř můžete ozdobit snítky kopru nebo čerstvě mletým pepřem.