Go Back
+ servings
kulajda recept

Staročeská kulajda s houbami a vejcem

Recept na výbornou kulajdu s houbami a vařeným vajcem, recept z regionální české kuchařky.
4.24 from 13 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 5
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 300 g čerstvé houby (nebo 35 g sušené)
  • 4 ks BRAMBORY (větší)
  • 2 dcl smetana na šlehání
  • 2 lžíce nasekaný mladý kopr (lze použít i sterilovaný)
  • 1,7 l voda (máte-li, použijte vývar)
  • 5 ks vejce (vařené)
  • 1 ks CIBULE
  • 1 lžíce MÁSLO
  • 3 ks BOBKOVÝ LIST
  • 8 kuličky nové koření
  • 10 kuličky černý pepř
  • drcený kmín
  • ocet
  • SŮL
  • 60 g hladké mouky
  • Olej vhodný na pečení a smažení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud máte sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody v poměru 1:10. Vodu nevylévejte! Použijeme ji do polévky.
  • Uvařte si vejce, která budete vkládat při servírování do polévky.
  • Pokud máte čerstvé houby, pokrájejte je na kostičky nebo plátky.
  • Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalejte 1,7 l vody. Pokud jste použili sušené houby, zalejte cibulku namočenými houbami s nálevem a doplňte vodou do 1,7 l.
  • Osolte, okmínujte, vložte bobkový list, nové koření, černý pepř.
  • Přiveďte k varu, a jestliže jste zalévali vodou a nikoliv vývarem, vhoďte do polévky dobrý bujón (lze vynechat).
  • Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, a pokud odchytíte kuličky koření, můžete je vyndat také, ale není to nutné. S kořením polévka získá rustikální vzezření :)
  • Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 2 dcl sladké smetany, hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte.
  • Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte.
  • Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte.
  • Kulajdu servírujte s vloženým vařeným vejcem rozkrojeným napůl, talíř můžete ozdobit snítky kopru nebo čerstvě mletým pepřem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Příprava polévky zabere 15 minut, vaření cca 30 minut (plus případné máčení sušených hub předem, alespoň 2 hodiny).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!