Třešně namočíme do studené vody, kterou jemně osolíme, nebo do ní nalijeme trochu octa. Je to proto, aby z ní vylezli případní červíčci a jiní nezvaní obyvatelé. Poté je ještě jednou propláchneme studenou vodou.
Třešně naskládáme do zavařovacích sklenic, které musí být zcela čisté (ideálně rovnou z myčky). Netlačíme na ně, jen co se vejde tak, aby nepřesahovaly přes okraj zavařovačky. Do každé sklenice nasypeme 1-2 lžíce pískového cukru.
Sklenice zalijeme převařenou horkou vodou 1 cm pod okraj a uzavřeme čistým víčkem. Víčka před použitím spaříme horkou vodou.
Do velkého hrnce dáme na dno utěrku (aby láhve nepraskly), a nalejeme do něj teplou vodu, stačí pár centimetrů. Poté do něj vedle sebe naskládáme naplněné a dobře uzavřené kompoty, víčkem vzhůru. Dejte pozor, aby se jednotlivé sklenice vzájemně nedotýkaly. Hladina vody by měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.
Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby se držela těsně pod bodem varu. Sterilujeme asi 20-30 minut.
Po sterilizaci sklenice opatrně vyndáme (pozor, jsou velmi horké, použijte ideálně zavařovací kleště) a postavím je na rovnou plochu víčkem dolů, aby se víčka přichytila. Necháme přes noc vychladit.
Poté už můžeme kompoty obrátit. Víčka by měla být zatáhnutá, tzn. mírně vpadlá do sklenice.
Skladujeme v suchu, chladu a temnu.