Go Back
domácí třešňový kompot

Třešňový kompot: jak na to?

Domácí třešňový kompot z letošní bohaté úrody třešní.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 50 min
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • třešně
  • krupicový cukr

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně namočíme do studené vody, kterou jemně osolíme, nebo do ní nalijeme trochu octa. Je to proto, aby z ní vylezli případní červíčci a jiní nezvaní obyvatelé. Poté je ještě jednou propláchneme studenou vodou.
  • Třešně naskládáme do zavařovacích sklenic, které musí být zcela čisté (ideálně rovnou z myčky). Netlačíme na ně, jen co se vejde tak, aby nepřesahovaly přes okraj zavařovačky. Do každé sklenice nasypeme 1-2 lžíce pískového cukru.
  • Sklenice zalijeme převařenou horkou vodou 1 cm pod okraj a uzavřeme čistým víčkem. Víčka před použitím spaříme horkou vodou.
  • Do velkého hrnce dáme na dno utěrku (aby láhve nepraskly), a nalejeme do něj teplou vodu, stačí pár centimetrů. Poté do něj vedle sebe naskládáme naplněné a dobře uzavřené kompoty, víčkem vzhůru. Dejte pozor, aby se jednotlivé sklenice vzájemně nedotýkaly. Hladina vody by měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.
  • Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby se držela těsně pod bodem varu. Sterilujeme asi 20-30 minut.
  • Po sterilizaci sklenice opatrně vyndáme (pozor, jsou velmi horké, použijte ideálně zavařovací kleště) a postavím je na rovnou plochu víčkem dolů, aby se víčka přichytila. Necháme přes noc vychladit.
  • Poté už můžeme kompoty obrátit. Víčka by měla být zatáhnutá, tzn. mírně vpadlá do sklenice.
  • Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 20 minut + namočení třešní + sterilizace + chlazení přes noc
Počet porcí podle toho, kolik třešní sklidíte :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!