Go Back
+ servings
ovocné knedlíky z kynutého těsta recept

Ovocné knedlíky z kynutého těsta: třešňové

Kynuté knedlíky s třešněmi, tak, jak je dělávala moje babička.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 5
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 350 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 15 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky + mouka na vál
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • SŮL
  • 600 g třešní
  • tvaroh na strouhání na dochucení (moučkový cukr, rozpuštěné máslo a cokoliv, co máte na knedlíky rádi)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do 100 ml vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a lžíci mouky. Přidáme nadrobené droždí a smícháme na tekuté těstíčko. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  • Ve velké míse smícháme mouku, vejce, zbytek mléka, špetku soli a kvásek. Vypracujeme řidší těsto a pod utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.
  • Po vykynutí z těsta v míse pomocí lžíce nabíráme kopečky, a dáme je na dobře pomoučený vál. Kulaté kopečky obalíme v mouce a prsty zmáčkneme na placičky. Do každé dáme 3-5 vypeckovaných třešní a zabalíme do knedlíčku. Snažíme se, aby se knedlíček neprotrhl. Necháme ještě 12 minut vykynout.
  • Ve velkém hrnci přivedeme mírně osolenou vodu k varu. Knedlíčky vložíme do vroucí vody – pozor, zvětší svůj objem 1-2x. Vaříme 5 minut pod pokličkou. Poté obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky.
  • Připravíme si velkou mísu, kterou vymažeme olejem nebo sádlem. Uvařené knedlíky přendáme do naolejované mísy a ihned propícháme vidličkou, abychom vypustili páru. Hned potom knedlíky taky potřeme olejem/sádlem, aby se k sobě neslepily.
  • Posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Kynuté těsto máte připravené za 25 minut, poté hodinu kyne. Knedlíky z tohoto množství uděláte za půl hodiny, pak už jen uvařit a servírovat :)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!