tvaroh na strouhání na dochucení(moučkový cukr, rozpuštěné máslo a cokoliv, co máte na knedlíky rádi)
PRACOVNÍ POSTUP
Do 100 ml vlažného mléka nasypeme lžičku cukru a lžíci mouky. Přidáme nadrobené droždí a smícháme na tekuté těstíčko. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
Ve velké míse smícháme mouku, vejce, zbytek mléka, špetku soli a kvásek. Vypracujeme řidší těsto a pod utěrkou necháme asi 1 hodinu vykynout.
Po vykynutí z těsta v míse pomocí lžíce nabíráme kopečky, a dáme je na dobře pomoučený vál. Kulaté kopečky obalíme v mouce a prsty zmáčkneme na placičky. Do každé dáme 3-5 vypeckovaných třešní a zabalíme do knedlíčku. Snažíme se, aby se knedlíček neprotrhl. Necháme ještě 12 minut vykynout.
Ve velkém hrnci přivedeme mírně osolenou vodu k varu. Knedlíčky vložíme do vroucí vody – pozor, zvětší svůj objem 1-2x. Vaříme 5 minut pod pokličkou. Poté obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky.
Připravíme si velkou mísu, kterou vymažeme olejem nebo sádlem. Uvařené knedlíky přendáme do naolejované mísy a ihned propícháme vidličkou, abychom vypustili páru. Hned potom knedlíky taky potřeme olejem/sádlem, aby se k sobě neslepily.