Go Back
+ servings
rebarborovo jahodový koláč recept

Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota

Tahle letní kombinace vás dostane! Jahodovo-rebarborový koláč na způsob křehkého těsta nemá chybu.
2.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 9
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Ovocná náplň:

  • 0,5 kg rebarbory
  • 0,5 kg jahod
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 skořice

PRACOVNÍ POSTUP

  • V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidáme vejce a máslo nakrájené na kostky.
  • Prsty, pokud možno vše co nejrychleji zpracujeme na hladké pevné těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme na 1 hodinu odpočívat v lednici.
  • Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do rendlíku s lžící cukru a lehce povaříme asi 5 minut. Přendáme ji na talíř a necháme vychladnout. Vodu, která se z ní vyvařila, přivedeme opět k varu a zredukujeme na řídký sirup. Necháme také vychladnout, ještě trošku zhoustne.
  • Jahody omyjeme a nakrájíme na kostky.
  • Troubu předehřejeme na 180°C. Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Z lednice vyndáme těsto a na pomoučené ploše rozválíme ¾ těsta na 0,3-0,5 cm tloušťku. Přendáme do formy, jemně přitlačíme a přebývající okraje odřízneme.
  • Těsto propícháme vidličkou, poklademe slitou rebarborou a jahodami, zalejeme rebarborovým sirupem, posypeme lžící krupicového cukru a skořicí. Z odřezků a zbylého těsta vyválíme placku, kterou formu přikryjeme. Na okrajích přitlačíme, abychom náplň v koláči "uzavřeli", a opět odřežeme přebytky. Z těch potom můžeme vykrojit vykrajovátky nějaké ozdobné tvary, které položíme na povrch.
  • Těsto ještě propícháme vidličkou, aby měla kudy unikat pára, anebo do něj vyřežeme dírky.
  • Pečeme asi 30 minut dozlatova.
  • Po upečení a vychladnutí lehce pocukrujeme (nemusíme, ale je to potom hezčí)

Ještě pár slov k receptu:

Upéct tenhle báječný koláč zvládnou bez problémů mírně pokročilí.
Časová náročnost: 30 min příprava těsta, chlazení, 30 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!