Go Back
třešňová bublanina recept

Piškotová bublanina: třešňová

Bublanina z piškotového těsta, stačí poklást třešněmi a máte rychlý, nadýchaný dezert.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 50 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 180 g cukr písek
  • 180 g HLADKÁ MOUKA
  • 50 g kukuřičná mouka
  • 2 lžíce oleje
  • vanilková esence
  • 500-750 g třešní
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
  • Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
  • Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
  • Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
  • K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
  • Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
  • Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
  • Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
  • Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
  • Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
  • Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Piškotové těsto z tohoto receptu je určené na plech cca 30x40 cm, nakrájíte 15 kousků bublaniny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!