Go Back
+ servings
tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami: neodoláte!

Tvarohový dort s jahodovým želé, vynikající, lehký a svěží.
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Korpus:

Náplň:

  • 750 g plnotučný tvaroh
  • 3 ks vejce (pokojové teploty)
  • 80 g cukr krupice do tvarohu
  • 50 g cukr krupice do bílků
  • vanilkový extrakt
  • SŮL

Jahodové želé:

  • 500 g jahody
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 10 g dortové želé
  • voda dle potřeby

PRACOVNÍ POSTUP

  • Roztopte elektrickou troubu na 160 °C, na dno trouby dejte plech s horkou vodou.
  • V misce smíchejte mouku, cukr a máslo, zpracujte na sypkou drobenku – upečeme z ní korpus.
  • Dno kulaté dortové formy o pr. 28 cm vyložte pečicím papírem, vsypte drobenku a umačkejte ji.
  • Vložte do trouby a nechte 8 min. péct, pak formu z trouby vyndejte a nechte korpus vychladit.
  • Mezitím si připravte tvarohovou náplň: do čisté mísy oddělte bílky od žloutků. Do další mísy dejte 3 tvarohy, přidejte žloutky, 80 g cukru a trochu vanilkového extraktu. Vše smíchejte elektrickým šlehačem, zapnutým na nízké otáčky.
  • Vyšlehejte sníh z bílků: do bílků přidejte špetku soli a začněte pomalu šlehat na nízké otáčky. Po minutě přidejte ½ cukru (cca 1 polévková lžíce) a zvyšte otáčky. Po dalších 2 minutách přidejte zbytek cukru a zvyšte otáčky na maximum. Po dalších 2-3 minutách by měl být sníh ušlehaný do tuha.
  • Sníh opatrně vmíchejte do tvarohové hmoty a rozprostřete na předpečený korpus, uhlaďte cukrářskou špachtlí a dejte péct. Dort je upečený zhruba za 30-40 minut, peče se spíše déle při nižší teplotě.
  • Po upečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte dort chladnout v troubě asi hodinu, poté vyndejte a nechte zcela vychladit při pokojové teplotě.
  • Na jahodové želé si očistěte 500 g jahod, nasypte je do hrnce spolu se 2 lžícemi cukru a povařte; jahody pustí vodu. Nasypte ½ dortového želé, vmíchejte a minutu vařte, poté stáhněte z plotny a nechte chladnout.
  • Jahody začnou tuhnout, mírně vychlazené je rozprostřete po ploše dortu.
  • Mezitím do samostatného rendlíku nalijte 150 ml vody, vsypte zbytek želé a lžíci cukru, za stálého míchání přiveďte k varu a minutu povařte. Nechte trochu zchladit, a ještě za tepla přelijte jahody.
  • Jakmile želé zatuhne, můžete podávat.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám nějaký tvarohový dort zbyde, uchovávejte ho v ledničce.
Časová náročnost: příprava 20 minut, pečení 30-40 minut, chladnutí + příprava, polévání a tuhnutí jahodového želé 20 minut
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!