Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si formy na pečení (23 cm a 16 cm v průměru). Vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. (Sama dávám pečicí papír nebo silikonovou podložku jenom na dno a dort po upečení po stranách uvolním tenkým nožem).
Ořechy nasypeme na plech, dáme do trouby opéct nasucho asi 8-10 minut. Necháme vychladnout a nasekáme nahrubo.
Ananas nasekáme na menší kousky, banány rozmačkáme vidličkou (rozmixujeme).
Ve velké míse smícháme mouku, kokos, cukr, sodu, sůl, skořici a nasekané ořechy. V jiné míse prošleháme vejce (vidličkou, nebo kdo má, tak může v robotu) a přidáme olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
Do vaječné směsi postupně přidáme sypkou směs. Rozdělíme do forem a jemně jimi bouchneme o pracovní desku, abychom vypustili případné bubliny vzduchu. Dáme péct. Budete-li péct těsto v obou formách najednou, počítejte s tím, že to bude trvat asi 1,5 hodiny. Asi za 45 minut těsto přikryjte alobalem. Zabráníte tomu, aby se spálilo na povrchu a uvnitř bylo nedopečené. Zakryté těsto dopečte. Kdy je hotové poznáte špejlovým testem. Doprostřed zapíchnete špejli, a když ji vytáhnete, bude suchá a čistá = těsto je upečené.
Vytáhneme z trouby a na mřížce necháme vychladnout.
Připravíme si krém vyšleháním sýru s cukrem a šťávou z citrónu. Horní část korpusů seřízneme do roviny a potom je rozřežeme na stejně vysoké díly (nejlepší na to je struna).
Na podložku naneseme malé množství krému (asi lžíce) a přitlačíme horní část korpusu. Na ni nanesme odpovídající množství krému, které vyhladíme do roviny a položíme střední část korpusu. Opět naneseme krém a jako poslední dáme navrch spodní část korpusu dnem vzhůru. Tím si zajistíme maximálně rovný povrch dortu. Potřeme celý dort krémem.
Stejným způsobem připravíme i menší patro.
Do spodního patra zapíchneme 5 výztuží (já používám brčka). Vždy zapíchneme brčko a poté asi 1-2 mm vytáhneme a ustřihneme a opět zatlačíme. Tímto způsobem dosáhneme u brčka přesnou délku, kterou potřebujeme. Dírky s brčky přetřeme krémem, aby nebyly vidět, a položíme na ně horní patro (i s podložkou, která právě díky brčkům nebude drtit spodní patro). Vyhladíme detaily. Ozdobíme.
Dort nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.