Go Back
+ servings
dort kolibřík recept

Dort Kolibřík (Hummingbird cake)

Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi - kolibřík. Šťavnatý a lahodný, v tomto podání jako svatební dort s nahým zdobením (naked cake).
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 minutes
Vaření: 1 hour 30 minutes
Porce: 20
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus:

  • 520 g hladké mouky
  • 600 g banány (asi 8 ks)
  • 150 g pekanových ořechů + na ozdobení
  • 1 plechovka ananasového kompotu (338 g bez nálevu, ale lze použít i čerstvý ananas)
  • 60 g strouhaného kokosu
  • 5 ks vejce
  • 270 ml Olej vhodný na pečení a smažení
  • 570 g krupicového cukru (může být i třtinový)
  • 9 g jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 skořice
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • máslo na vymazání formy

Krém

  • 800 g čerstvého krémového sýru (Lučina, Philadelphia, Palouček atd.)
  • šťáva z ½ citronu (možná trošku víc, dle chuti)
  • 150 g moučkového cukru

PRACOVNÍ POSTUP

Tento postup je vhodný i pro začátečníky a ctí zásadu: smíchat suché ingredience, zvlášť tekuté, a teprve pak spojit vše dohromady. Jednoduché, že? Tak jdeme na to:

  • Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si formy na pečení (23 cm a 16 cm v průměru). Vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. (Sama dávám pečicí papír nebo silikonovou podložku jenom na dno a dort po upečení po stranách uvolním tenkým nožem).
  • Ořechy nasypeme na plech, dáme do trouby opéct nasucho asi 8-10 minut. Necháme vychladnout a nasekáme nahrubo.
  • Ananas nasekáme na menší kousky, banány rozmačkáme vidličkou (rozmixujeme).
  • Ve velké míse smícháme mouku, kokos, cukr, sodu, sůl, skořici a nasekané ořechy. V jiné míse prošleháme vejce (vidličkou, nebo kdo má, tak může v robotu) a přidáme olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
  • Do vaječné směsi postupně přidáme sypkou směs. Rozdělíme do forem a jemně jimi bouchneme o pracovní desku, abychom vypustili případné bubliny vzduchu. Dáme péct. Budete-li péct těsto v obou formách najednou, počítejte s tím, že to bude trvat asi 1,5 hodiny. Asi za 45 minut těsto přikryjte alobalem. Zabráníte tomu, aby se spálilo na povrchu a uvnitř bylo nedopečené. Zakryté těsto dopečte. Kdy je hotové poznáte špejlovým testem. Doprostřed zapíchnete špejli, a když ji vytáhnete, bude suchá a čistá = těsto je upečené.
  • Vytáhneme z trouby a na mřížce necháme vychladnout.
  • Připravíme si krém vyšleháním sýru s cukrem a šťávou z citrónu. Horní část korpusů seřízneme do roviny a potom je rozřežeme na stejně vysoké díly (nejlepší na to je struna).
  • Na podložku naneseme malé množství krému (asi lžíce) a přitlačíme horní část korpusu. Na ni nanesme odpovídající množství krému, které vyhladíme do roviny a položíme střední část korpusu. Opět naneseme krém a jako poslední dáme navrch spodní část korpusu dnem vzhůru. Tím si zajistíme maximálně rovný povrch dortu. Potřeme celý dort krémem.
  • Stejným způsobem připravíme i menší patro.
  • Do spodního patra zapíchneme 5 výztuží (já používám brčka). Vždy zapíchneme brčko a poté asi 1-2 mm vytáhneme a ustřihneme a opět zatlačíme. Tímto způsobem dosáhneme u brčka přesnou délku, kterou potřebujeme. Dírky s brčky přetřeme krémem, aby nebyly vidět, a položíme na ně horní patro (i s podložkou, která právě díky brčkům nebude drtit spodní patro). Vyhladíme detaily. Ozdobíme.
  • Dort nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Ještě pár slov k receptu:

Dort zvládnou upéct středně pokročilí cukráři.
Časová náročnost: 30 min + 1,5 hod pečení (plus chlazení, zdobení)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!