Go Back
+ servings
domácí bylinkový chléb recept

Domácí bylinkový chléb

Chléb z kynutého těsta, křupavý, provoněný bylinkami.
4.10 from 10 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 1 hod 10 min
Kynutí:: 2 hod 30 min
Celkový čas: 4 hod 20 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Na kvásek:

  • 100 ml voda (vlažná)
  • 2 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • 1/2 lžička cukr
  • 30 g čerstvé droždí

Dále potřebujeme:

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 300 ml voda (vlažná)
  • 2 lžička SŮL
  • 2 snítky tymián (čerstvý)
  • 2 snítky rozmarýn (čerstvý)
  • 2 snítky majoránka (čerstvá)
  • 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si misku, do které nalijeme asi 100 ml vlažné vody a přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko.
  • Přidáme cukr a čerstvé droždí, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do větší mísy nalijeme 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl a trochu mouky. Za pomoci hnětení a postupného přidávání mouky vypracujeme nelepivé, hladké těsto. Já používám klasický ruční mixér s nástavcem pro hnětení těsta.
  • Nakonec přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky a lžíci olivového oleje.
  • Hotové těsto lehce zaprášíme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
  • MŮJ TIP: Já dávám těsto kynout do trouby vyhřáté na cca 50 stupňů, těsto vždy krásně vykyne.
  • Vykynuté těsto poté znovu za pomoci rukou prohněteme. V případě, že těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky.
  • Z těsta vytvoříme oválný tvar chleba, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  • Troubu předehřejeme na 230 stupňů a na 30 minut do ní vložíme nádobu, ve které budeme chléb péct. Použijeme nádobu s poklicí. Já používám klasickou skleněnou vyšší zapékací mísu s víkem.
  • Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme v troubě, na středním roštu, na 230 °C po dobu 30 minut.
  • Po uplynutí doby odklopíme víko a chléb dopečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Chléb dostane zlatavou kůrčičku.
  • Ještě horký chléb vyndáme z mísy a necháme vychladnout.
  • Vychladlý chléb zabalíme do utěrky, aby neokoral.

Ještě pár slov k receptu:

Při pečení buďte opatrní při manipulaci s nádobou, ve které bylinkový chléb pečete. Trouba je rozpálená na 230 °C.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!