Připravíme si misku, do které nalijeme asi 100 ml vlažné vody a přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky, aby nám vzniklo řídké těstíčko.
Přidáme cukr a čerstvé droždí, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do větší mísy nalijeme 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl a trochu mouky. Za pomoci hnětení a postupného přidávání mouky vypracujeme nelepivé, hladké těsto. Já používám klasický ruční mixér s nástavcem pro hnětení těsta.
Nakonec přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky a lžíci olivového oleje.
Hotové těsto lehce zaprášíme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
MŮJ TIP: Já dávám těsto kynout do trouby vyhřáté na cca 50 stupňů, těsto vždy krásně vykyne.
Vykynuté těsto poté znovu za pomoci rukou prohněteme. V případě, že těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky.
Z těsta vytvoříme oválný tvar chleba, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 230 stupňů a na 30 minut do ní vložíme nádobu, ve které budeme chléb péct. Použijeme nádobu s poklicí. Já používám klasickou skleněnou vyšší zapékací mísu s víkem.
Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme v troubě, na středním roštu, na 230 °C po dobu 30 minut.
Po uplynutí doby odklopíme víko a chléb dopečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Chléb dostane zlatavou kůrčičku.
Ještě horký chléb vyndáme z mísy a necháme vychladnout.
Vychladlý chléb zabalíme do utěrky, aby neokoral.
Ještě pár slov k receptu:
Při pečení buďte opatrní při manipulaci s nádobou, ve které bylinkový chléb pečete. Trouba je rozpálená na 230 °C.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!