Go Back
+ servings
bramborové šišky s mákem recept

Bramborové šišky s mákem

Sladký oběd, bramborové šišky sypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.
5 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 6 min
Celkový čas: 26 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Bramborové těsto na šišky:

  • 700 g brambory
  • 270 g hrubá mouka (+ na podsypání)
  • 1 vejce
  • SŮL

Na makovou posypku:

  • mletý mák
  • cukr moučka
  • MÁSLO (na polití)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory uvaříme ve slupce v dostatečném předstihu, aby stihly vychladnout.
  • Slupku z vychladlých brambor oloupeme, brambory nastrouháme do mísy na struhadle s jemnými slzičkami.
  • Na sporák postavíme hrnec s osolenou vodou a zapneme plotýnku.
  • K bramborám přidáme mouku, vejce a sůl.
  • Zpracujeme v bramborové těsto.
  • Na nic nečekáme, z těsta odkrajujeme stejně velké kousky a ty tvarujeme mezi dlaněmi v šišky dlouhé kolem 7 cm, silné asi 1 cm. Pokud se těsto lepí, omočíme při tvarování šišek zlehka těsto do mouky, kterou jsme si podsypali vál. Konce šišek jsou mírně zploštělé.
  • Jakmile máme dost šišek a voda v hrnci vře, opatrně šišku za šiškou vložíme do vody.
  • Teplotu stáhneme na střední stupeň, hrnec přiklopíme poklicí a vaříme 6 minut.
  • Poté šišky z vody vyjmeme velkou děravou naběračkou a uložíme na talíř.
  • Bramborové šišky servírujeme teplé, posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Pokud bychom těsto nechali stát, začalo by řídnout.
Zbydou-li vám nějaké šišky, druhý den si je opečte na sádle nebo másle. Podávat je můžete nasladko i naslano.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!