Go Back
+ servings
valašský frgál recept s borůvkami

Valašský frgál s borůvkami

Výborný kynutý koláč – tenká vrstva těsta a bohatá náplň z borůvek,zasypaná drobenkou, ovoněná máslem s rumem.
4.48 from 19 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Kynutí:: 1 hod 30 min
Porce: 2 frgály pr. 30 cm
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto:

  • 330 g polohrubá mouka
  • 120 ml MLÉKO (vlažné)
  • 30 g čerstvé droždí
  • 350 g MÁSLO ((90 g do těsta, 260 g na polití))
  • 1 ks žloutek
  • 90 g cukr moučka
  • SŮL
  • citronová kůra (z 1/2 citronu)
  • 1 ks vejce (rozšlehané na potření)
  • 3 lžíce RUM (tuzemák)

Posypka:

  • 140 g MÁSLO
  • 140 g cukr krupice
  • 140 g hrubá mouka

Náplň:

  • 600 g lesní borůvky (čerstvé)
  • cukr krupice

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme asi 2/3 vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí. Zlehka promícháme, z boků po obvodu přihrneme trochu mouky a necháme v teple 30 minut vzejít kvásek.
  • V kastrůlku rozehřejeme 90 g másla, vlijeme ho do mísy (máslo musí být pouze vlažné, nikoliv horké). Přidáme zbytek mléka, cukr, špetku soli, žloutek a nastrouhanou citronovou kůru.
  • Těsto promícháme nejprve vidličkou, poté hněteme rukama cca 10 minut, až je těsto krásně hladké a nelepí. Pokud máme kuchyňský robot, můžeme těsto vypracovat v něm.
  • Hotové těsto rozdělíme na 2 bochánky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát 1,5 hodiny v teple.
  • Mezitím si připravíme drobenku – jednoduše smícháme cukr, mouku a máslo (vše stejným poměrem, tedy od každého 140 g). Promneme mezi konečky prstů.
  • Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme ho do kruhu o pr. asi 30 cm. Pokud těsto lepí, lze lehce podsypat moukou. Po obvodu vytvoříme okraje, musíme je zarolovat dovnitř, stačí cca 1-2 cm těsta.
  • Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Na takto připravený základ nasypeme borůvky, ty posypeme krupicovým cukrem. Množství odhadněte podle toho, jak moc jsou borůvky kyselé.
  • Nakonec posypeme bohatě drobenkou a necháme ještě 20 min. kynout.
  • Frgál s pečicím papírem opatrně přeneseme na plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.
  • V hrníčku rozpustíme zbylé máslo (tedy 260 g), smícháme jej s rumem.
  • Jakmile frgál vytáhneme z trouby, polijeme jej polovinou másla s rumem, aby drobenka pěkně nasákla.
  • Dáme péct i druhý frgál, na závěr opět bohatě pokropíme rumovým máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Okraje frgálu se propečou dříve než těsto uprostřed frgálu. To je schované pod vrstvou náplně a drobenky a trvá mu déle, než se propeče. Dejte tedy pozor, aby okraje frgálu nebyly hnědé, ale uprostřed zůstal frgál ještě nedopečený.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!