Go Back
+ servings
dukátové buchtičky recept

Dukátové buchtičky se šodó

Sváteční sladký recept, který se jen tak nepřejí. Pro děti idospělé, jako hlavní chod nebo odpolední dezert.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Kynutí:: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 50 min
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto na buchtičky:

Vanilkový šodó krém:

  • 6 ks vaječný žloutek
  • 100 g krupicový cukr
  • 500 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
  • vanilka (pasta, esence, lusk)

Na potření:

  • 2 lžíce MÁSLO (rozpuštěné)
  • 1 lžíce RUM (tuzemák)
  • MÁSLO (na vymazání pekáčku)

PRACOVNÍ POSTUP

Těsto na buchtičky:

  • Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme 2 lžícemi vlažného mléka. Promícháme a necháme 10 min v teple vzejít kvásek.
  • V teplém mléku necháme rozehráž máslo.
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce, cukr, vlažné mléko s máslem.
  • Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple hodinu kynout.
  • Pekáček o rozměru asi 25x30 cm vymažeme máslem.
  • Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, poválíme mezi rukama na kuličku a klademe na vymaštěný pekáč.
  • Každou buchtičku pomažeme rozpuštěným máslem, do něhož jsme vmíchali rum.
  • Dáme péct do roztopené trouby asi na 20-30 minut. Já jsem nechávala déle, protože jsem pekla v litinovém pekáčku a litině chvíli trvá, než se nahřeje.
  • Jakmile dukátové buchtičky zezlátnou, vyndáme je z trouby a necháme vychladnout.

Vanilkový šodó krém:

  • Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkou (dávala jsem vanilkovou pastu).
  • V rendlíku přivedeme k varu šlehačku. Opatrně ji vmícháme k vaječné směsi.
  • Směs nalijeme zpět do rendlíku a na velmi mírném ohni zahříváme, dokud krém nezhoustne.
  • Krém přecedíme přes jemné sítko do čisté nádoby, necháme chladnout, občas promícháme.
  • Buchtičky vyskládáme na talíř a přelijeme šodó krémem.

Ještě pár slov k receptu:

Čím menší buchtičky vyválíte, tím pěknější budou. Pokud nemáte čas, rozložte těsto do vymazaného pekáčku najednou a nožem nařízněte do mřížky. Buchtičky tak od sebe po upečení půjdou oddělit. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!