Go Back
+ servings
kynuté skořicové lívance recept

Domácí kynuté lívance se skořicí

Vyzkoušený recept na lívance z droždí, posvěcený Romanem Vaňkem. Tyhle lívance nikdy nezklamou!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 45 min
Kynutí:: 45 min
Celkový čas: 1 hod 40 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto na lívance:

  • 500 ml MLÉKO (vlažné)
  • 30 g droždí (čerstvé)
  • 400 g polohrubá mouka
  • 80 g cukr krupice
  • 4 ks vejce
  • SŮL
  • máslo na smažení

Na dokončení:

PRACOVNÍ POSTUP

Kynuté těsto na lívance:

  • Mléko ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké!). Vejce vyndáme včas z lednice, měly by mít pokojovou teplotu.
  • Do větší mísy (těsto zdvojnásobí objem) vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, vsypeme mouku, cukr, rozklepneme vejce a zlehka osolíme.
  • Vymícháme hladké těsto a necháme jej v teple kynout asi 45 minut.
  • Po vykynutí už těsto nemícháme, aby nespadly bublinky, kterých se na povrchu vytvoří velké množství.
  • V hlubokém talíři smícháme oba cukry se skořicí na obalování lívanců.
  • V rendlíku rozehřejeme máslo s tuzemákem – voňavou směsí budeme potírat lívance před obalením ve skořicovém cukru.
  • Rozehřejeme pánev vymazanou máslem. Naběračkou nebo lžící nabíráme těsto na lívance a lijeme na pánev. Tvoříme malé lívanečky a smažíme je z obou stran dozlatova.

Dokončení:

  • Ještě na pánvi potíráme lívanečky máslem s rumem.
  • Teplé lívanečky obalujeme ve skořicovém cukru.

Ještě pár slov k receptu:

Lívance chutnají nejlépe čerstvé, dobré jsou však i druhý den. Pokud vám nějaké zbydou, přikryjte je potravinářskou fólií a skladujte v chladu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!