Go Back
+ servings
hovězí guláš s cibulí recept

Hovězí guláš

Recept na vynikající hovězí guláš z kližky, zahuštěný cibulí.
4.15 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 2 hod
Celkový čas: 2 hod 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hovězí kližku očistíme, ořežeme případné tužší blány a nakrájíme na kostky o hraně 2,5-3 cm.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo, vhodíme do ní cibuli a pomalu ji na středním plamenu restujeme dohněda.
  • Chvíli to potrvá, ale nechtějte čas urychlit tím, že zvýšíte teplotu pod hrncem. Pokud by se vám cibule připálila, bude guláš hořký.
  • K cibuli přilijeme naběračku vývaru a necháme ho vyvařit, podpoříme tím hnědnutí cibule.
  • K cibulovému základu přisypeme maso, osolíme, okmínujeme, přidáme na teplotě a maso zprudka orestujeme dozlatova.
  • Přidáme pepř, rajčatový protlak, sladkou papriku a vše asi 2 minuty restujeme, mícháme.
  • Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list. Jakmile se guláš začne vařit, stáhneme teplotu na minimum, přiklopíme poklicí a dusíme maso doměkka, trvá to asi 2 hodiny.
  • Občas do hrnce nakoukněte a případně dolijte vývar, jeho hladina by měla sahat asi do výše masa.
  • Ke konci ke guláši přidáme rozetřený česnek a na samotný závěr necelou lžičku sušené majoránky. Tu nejdříve promněte mezi prsty, rozvoní se.
  • Guláš servírujeme s knedlíky, na talíři poklademe plátky cibule a ozdobíme petrželkou.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám guláš vydrží do druhého dne, rozleží se a bude chutnat ještě lépe.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!