Go Back
+ servings
recept na shwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort (Black Forest Cake)

Jeden z nejznámějších dortů na světě, klasika v cukrařině. Schwarzwaldský dort neboli Black Forest Cake. Recept jak upéct krok za krokem.
4 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod
Porce: 12
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus:

Omáčka z višní:

  • 250 g višně (kompotované)
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 1 lžíce kukuřičný škrob (Gustin nebo pudingového prášku)

Krém:

  • 500 g Mascarpone
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 200 ml šlehačka (30 % a více)

Na dokončení:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na dort o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
  • Smícháme všechny sypké suroviny ve velké míse a přidáme zakysanou smetanu, vejce, rozpuštěné máslo a horkou vodu. Vymícháme hladké těsto a přelejeme do formy. Jemně bouchneme formou o kuchyňskou linku, abychom vyklepali vzduchové bublinky.
  • Pečeme asi 60 minut (dle typu trouby). Abychom zjistili, že je korpus upečený, zapíchneme doprostřed špejli – ta by po vytažení měla být suchá a čistá.
  • Mezitím si připravíme omáčku z višní. Slejeme višně a necháme je okapat. Višňovou šťávu svaříme se škrobem, přidáme šťávu z citronu a vychladíme.
  • Mascarpone v míse lehce promícháme stěrkou s cukrem (nešleháme, mascarpone by zřídlo), přidáme vyšlehanou šlehačku a citrónovou šťávu.
  • Z korpusu seřízněte vypouklou část a na třikrát rozřízněte, každou část korpusu pokapejte třešňovicí. Na podložku rozetřete malou lžíci krému, položte na ní horní část korpusu (díky tomu nebude korpus klouzat). Každou část korpusu potřete krémem, poklaďte višněmi a pokapejte višňovou šťávou. Nakonec přiklopte spodní část korpusu tak, aby hladký spodek byl nahoře, docílíte tím rovný povrch dortu. Zbytek krému použijeme na obmazání dortu.
  • Ozdobíme čokoládou, višněmi a zbytkem šťávy.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství získáte asi 12 porcí dortu.
Výroba Schwarzwaldského dortu je určená pro zkušenější cukráře a cukrářky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!