Go Back
+ servings
jablečný štrúdl tažený

Tažený štrúdl s jablky

Vídeňská delikatesa, domácí tažený štrúdl s jablky, vlašskými ořechy a rozinkami.
4.12 from 9 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Odpočinutí těsta: 30 min
Celkový čas: 1 hod 40 min
Porce: 2 štrúdly
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Budete-li do štrúdlu dávat rozinky, namočte si je předem do rumu, ideálně přes noc (já vždycky zapomínám, proto tento krok píšu hned na začátek).
  • Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do něj rozklepneme celé vejce, osolíme, přidáme olej a trochu vody.
  • Těstíčko začneme vymíchávat zprostředka, postupně přidáme vodu a vypracujeme na hladké, středně tuhé těsto, které se nelepí. (Množství vody uzpůsobíme tomu, jestli je těsto příliš tuhé – vodu přidáme. Je-li těsto řídké, přidáme mouku).
  • Pracujte rukama, pořádně těsto prohněťte, mně to trvalo dlouhých deset minut, než jsem byla spokojená a dostala jsem bochánek těsta, které bylo dokonale hladké a lesklé. Pokud těsto dobře připravíte, půjde báječně vytáhnout.
  • V tuto chvíli těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme pod nahřátý hrnec nebo talíř na 30 minut odpočinout.
  • Mezitím si oloupeme jablka, nahrubo je nastrouháme. Na plotýnce rozpustíme máslo, plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180-200 °C.
  • Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 části.
  • Těsto vyválíme válečkem, alespoň trochu. Je-li dobře zpracované, je velmi pružné a má tendenci se po rozválení vracet, smrsknout do původního tvaru.
  • Připravíme si čistou utěrku, kterou zlehka pomoučníme.
  • Přehodíme ji přes hřbet ruky, na utěrku položíme těsto, a to opatrně vytahujeme prsty dolů do tvaru obdélníka.
  • Vytažené těsto položíme na pracovní desku. Tlusté okraje odřízneme.
  • Povrch těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme třemi lžícemi strouhanky. Ze 2/3 poklademe nastrouhanými jablky, posypeme 4 lžícemi krupicového cukru, smíchaného se skořicí.
  • Posypeme rozinkami, které jsme vyndali z rumu, a dále nasekanými vlašáky.
  • Pomocí utěrky těsto zavineme, štrúdl přeneseme na plech, kam ho položíme švem dolů.
  • Stejně zpracujeme druhou „nohavici“ taženého štrúdlu.
  • Štrúdly potřeme máslem a dáme do trouby péct. Trvá zhruba 50 minut, než štrúdl zezlátne.
  • Po vyndání z trouby necháme štrúdl vychladnout (povrch změkne a krásně zvláční). Teprve potom poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Tažený štrúdl přizdobte kopečkem šlehačky nebo nějaké dobré zmrzliny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!