Hovězí nakrájíme na malé kostičky, jak jen to ostrost nože a kuchařova zdatnost dovolí. Ideál je cca 0,5 x 0,5 cm. Hovězí na gulášovku osolíme a opepříme.
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájím na tenké plátky.
V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Mícháme a restujeme, než cibule chytne zlatavou barvu.
Přisypeme maso, okmínujeme, mícháme a restujeme, než se vypaří tekutina, kterou masou pustilo.
Stáhneme plamen na třetinu a přisypeme mouku. Pilně mícháme, orestujeme dohněda.
Přidáme papriku, plátky česneku, promícháme a zalijeme vývarem.
Zvýšíme teplotu plotýnky, přivedeme k varu, osolíme, opepříme. Jakmile gulášovka začne bublat, teplotu zase stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme v klidu asi 15 minut mírně vařit.
Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky o velikosti asi 1x1 cm. Vhodíme je opatrně do polévky, přidáme sušenou majoránku, opět přiklopíme pokličkou a necháme dalších 10 – 15 minut probublávat, než jsou brambory měkké.
Nakonec dochutíme rozetřeným stroužkem česneku, případně dosolíme a dopepříme.
Na talíři ozdobíme snítkou čerstvých bylinek, podáváme s krajícem čerstvého chleba.