Go Back
+ servings
recept na italské rizoto s houbami

Italské rizoto s houbami

Pokud jednou vyzkoušíte pravé italské risotto, navždy vás chytne a nepustí. Jeho příprava se od českého liší.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 ks CIBULE (střední)
  • 1 stroužek ČESNEK
  • 2 dcl ČERVENÉ VÍNO
  • 250 g rýže na italské risotto (např. Arborio)
  • 80 g parmezán (strouhaný)
  • 150 g houby (např. Portobello žampion)
  • 750 ml vývar (horký)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V kastrůlku s dostatečně silným dnem rozehřejte máslo, na kterém orestujete nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek.
  • Přisypte suchou, nepropranou rýži na italské risotto a nechte v cibulkovém základu ohřát, stále míchejte.
  • Do rýže vlijte víno, průběžně míchejte. Jakmile se víno odpaří, přidejte naběračku vývaru a opět promíchávejte. Jakmile odpaří vývar, po naběračce přidávejte další, míchejte. Tento postup opakujte několikrát, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar (poslední naběračku si nechte).
  • Mezitím si na másle orestujte houby, osolte a opepřete.
  • Orestované houby přidejte do risotta s poslední naběračkou vývaru. Po přidání poslední naběračky vývaru risotto stáhněte z plotny a už nevařte!
  • Přidejte 2/3 nastrouhaného parmezánu.
  • Osolte a opepřete, přidejte 50 g másla, kterým risotto zjemníte. Zamíchejte a nechte pod pokličkou minutu dvě odpočinout.
  • Servírujte na talíř, posypte zbylým parmezánem a ozdobte snítkou čerstvé bylinky.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství připravíte dvě porce risotta.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!