Go Back
narozeninový dort Ledové království

Narozeninový dort s mascarpone a jahodami

Narozeninový dort pro malé princezny, tentokrát na téma Ledové království. Krém z mascarpone, uvnitř prokládaný jahodami.
4.41 from 10 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 1 hod
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Korpus

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetana na šlehání (tučná 30 % a více)
  • 75 g cukr moučka

Máslový krém nastavený bílky

  • 3 ks vaječný bílek
  • 165 g cukr krupice
  • 250 g MÁSLO
  • potravinové gelové barvivo

PRACOVNÍ POSTUP

KORPUS:

  • Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Máslo pomůže jeho lepšímu přilnutí k formě. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Upečeme korpus: Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, a když začne "tuhnout", po lžících přidáme cukr a došleháme na tuhý sníh, který dělá špičky.
  • V druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem nebo citrónovou kůrou, a stěrkou přidáme ke sněhu. Potom přimícháme mouku.
  • Těsto dáme do formy a uhladíme. Párkrát jemně klepneme formou o pracovní desku, vyženeme tak největší bublinky vzduchu.
  • Pečeme asi 40 minut. Jestli je upečený poznáme, když do prostředku zapíchneme špejli, která bude po vytažená čistá.
  • Necháme na mřížce vychladnout. Odřízneme vypouklý vršek dortu a potom ho rozřízneme podélně na tři části.

KRÉM, ZDOBENÍ DORTU:

  • Na krém si vyšleháme studenou šlehačku dotuha. V jiné míse promícháme mascarpone s cukrem (nešleháme, mascarpone by zřídlo). Jemně přidáme vyšlehanou šlehačku.
  • Nakrájíme si jahody na kousky nebo plátky.
  • Na podložku naneseme a rozmažeme asi lžíci krému, a usadíme na ni vrchní část korpusu. Naneseme jednu třetinu mascarpone krému, posypeme jahodami, které jemně zatlačíme do krému, vyhladíme do roviny a přiklopíme prostřední části korpusu. Postup s krémem a jahodami opakujeme, a nakonec přiklopíme spodní části korpusu (dort je postavený jakoby dnem vzhůru). Ta spodní část korpusu je naprosto hladká, a tak nám udělá rovný povrch dortu, který bude potřebovat jen minimální úpravy.
  • Vrch dortu potřeme menší částí krému, spíš jen abychom zahladili drobky. Zbytek krému naneseme po stranách a setřeme do roviny. Část krému nám samozřejmě zbyde, ale dáme ji stranou, budou v ní totiž drobky, které by na dortu nevypadaly dobře. Dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.
  • Připravíme si máslový krém: Máslo musí mít pokojovou teplotu. Do ohnivzdorné mísy dáme bílky a cukr. Misku dáme nad hrnec s vroucí vodou a metlou mícháme (nešleháme mixérem) dokud se cukr nerozpustí, což zjistíme tak, že když vezmeme trošku mezi prsty, neucítíme zrnka cukru. Pro jistotu můžeme nechat zahřát na cca 75°C. Potom vyndáme z vodní lázně a šleháme do zchladnutí. Tím se nám vyšlehá i tuhý sníh. Do sněhu vmícháme stěrkou po kouscích máslo, dokud není krém hladký. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu.
  • Máslový krém rozdělíme na tři části, které obarvíme podle potřeby. V případě zdobení, které jsem použila já, dáme do jedné části malou kapku modré gelové barvy, do druhé dvě kapky a do třetí tři kapky. Pořádně rozmícháme a případně barvivem doladíme dle potřeby.
  • Krémy si dáme do zdobících sáčků. Nejprve nejtmavším objedeme dort po obvodu, třeba i dvakrát. Potom totéž světlejším a nakonec nejsvětlejším. Vezmeme si špachtli a dort vyrovnáme a zahladíme. Potom vrchní část dortu ozdobíme po obvodu nejsvětlejším krémem, potom tmavším, a nakonec uprostřed nejtmavším. Opět zahladíme špachtlí a otáčením dortu vytvoříme přechodovou strukturu.
  • Dort dáme vychladit a dozdobíme dle potřeby. Třeba figurkou, zbylým krémem nebo ovocem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Na rozříznutí dortu je perfektní struna. Dá se koupit v domácích potřebách nebo na internetu.
Tento dort je určený pro ty, kteří už mají nějaké ty kuchařské zkušenosti nasbírané.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!