Z masa odstraníme tuhé tukové části, šlachy apod. 2/3 masa nakrájíme na kostky cca 2x2 cm a 1/3 nakrájíme na malé kostičky cca 0,5 cm. Nebo můžete namlít na mlýnku na maso – směs se potom lépe spojí.
Vodu promícháme se solí a cukrem a přidáme k masu. Vše důkladně smícháme, nejlépe v robotu hnětacím hákem nebo pádlovým nástavcem (trvá to asi 10 minut). Případně mícháme ručně, ale ruční míchání trvá podstatně déle.
Napěchujeme maso do šunkovaru po vrstvách a snažíme se vytlačit co nejvíce vzduchu.
Necháme uležet v lednici 24-48 hodin.
Poté položíme šunkovar do hrnce s vodou a zahříváme na cca 80 °C. Jakmile dosáhne voda této teploty, dusíme šunku další 2 hodiny. Teplota by neměla klesnout pod 75 °C ale zároveň by neměla přesáhnout 85 °C.
Hotovou šunku necháme zcela vychladit (tenhle krok rozhodně nepodceňujte!).
Po po otevření šunkovaru je třeba slít vodu, a až potom vyndat šunku ven. Povrch pokrývá tenká vrstva jakoby neuvařené šunky, tuto část odkrojíme a dáme stranou (u nás dostane pejsek).