Z lednice si předem vyndáme suroviny, aby došly na pokojovou teplotu. Jde nám především o čerstvý sýr, mascarpone, vejce.
Troubu zapneme na 180 °C.
Bebe sušenky vložíme do sáčku a rozdrtíme je pomocí válečku na těsto. Opatrně, ať neprorazíte sáček a sušenky se nevysypou.
V rendlíčku si rozpustíme máslo.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, okraje odstřihneme.
Na dno vsypeme podrcené sušenky, zalijeme je rozpuštěným máslem, promícháme a udusáme, přitlačíme ke dnu formy.
Korpus si dáme předpéct na 12-15 minut do trouby, poté vyndáme a necháme vychladnout.
Borůvkový sirup na obarvení krému
V rendlíčku (klidně v tom samém, co jsme rozpouštěli máslo) přivedeme k varu vodu s borůvkami. Stáhneme z plotýnky, přecedíme přes síto do jiné nádoby, borůvky přepasírujeme přes sítko. Dáme stranou, za chvíli borůvkovým sirupem lehce obarvíme sýrový krém do cheesecake.
Sýrový krém do cheesecake
Do mísy vyklopíme čerstvý sýr, mascarpone. Přidáme vanilkovou esenci, všechen moučkový cukr a elektrickým šlehačem zapnutým na nízký výkon krátce prošleháme, než se cukr spojí s mléčnými produkty. Nepřešleháme!
Pak přidáme jedno vejce, pomalu zašleháme do ztracena, přidáme druhé vejce a opět chvilku prošleháme, jen než se vejce ztratí.
Přepasírovaný borůvkový sirup zamícháme do sýrové hmoty.
Náplň z čerstvého sýra nalijeme na korpus cheesecake a uhladíme.
Troubu si předehřejeme na 150 °C, na dno vložíme plech s vodou.
Cheesecake vložíme do trouby a necháme zhruba 1 hodinu péct.
Troubu v prvních dvou třetinách pečení neotevíráme, cheesecake by se mohl uprostřed propadnout.
Ke konci pečení opatrně zatřeseme cheesecake, jeho střed by se měl jemně chvět.
Vypneme troubu, ale cheesecake nevyndáváme. Pootevřeme dvířka a necháme dort dvě hodiny chladnout uvnitř trouby.
Cheesecake nemá rád přílišné rozdíly v teplotě, mohl by se uprostřed propadnout nebo popraskat. Teprve po dvou hodinách ho vyndáme, aby na kuchyňské lince zcela vychladnul.
Poté dáme cheesecake do ledničky, měl by zde odpočívat alespoň 3 hodiny, ideál je přes noc.
Borůvkový přeliv na cheesecake
Vršek cheesecake jsem ozdobila borůvkovým přelivem.
Do talířku nebo ploché misky nalijeme studenou vodu a necháme v ní nabobtnat dva plátky želatiny, trvá to jen chvilinku.
Mezitím do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, nasypeme do ní borůvky a přidáme lžičku cukru krupice.
Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
Přecedíme přes sítko do další nádobky, borůvky přepasírujeme. Slupky a semínka z borůvek nevyhazujeme, přidáme je třeba do jogurtu na snídani.
Do horkého borůvkového sirupu přidáme nabobtnanou želatinu a rozmícháme, než se želatina rozpustí – už nevaříme.
Necháme zchladnout a opatrně přelijeme přes cheesecake a dáme do lednice (želatinový sirup bude tekutý, ztuhne až v lednici).