Go Back
+ servings
borůvkový cheesecake recept

Pečený borůvkový cheesecake

Vynikající borůvkový cheesecake, pečený ve vodní lázni, s borůvkovým přelivem.
4.73 from 11 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Korpus na cheesecake

  • 100 g BEBE sušenky čokoládové (2 balíčky)
  • 50 g MÁSLO (rozpuštěné)

Krémovitá náplň z čerstvého sýra

  • 375 g čerstvý sýr President (nebo Lučina, Palouček, Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkový cukr (vrchovaté)
  • 2 ks vejce
  • 50 g borůvky
  • 50 ml voda
  • vanilková esence (nebo pasta)

Borůvkový přeliv na cheesecake

  • 100 ml voda
  • 1 lžička cukr krupice
  • 30 g borůvky
  • 2 plátky želatina

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z lednice si předem vyndáme suroviny, aby došly na pokojovou teplotu. Jde nám především o čerstvý sýr, mascarpone, vejce.
  • Troubu zapneme na 180 °C.
  • Bebe sušenky vložíme do sáčku a rozdrtíme je pomocí válečku na těsto. Opatrně, ať neprorazíte sáček a sušenky se nevysypou.
  • V rendlíčku si rozpustíme máslo.
  • Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, okraje odstřihneme.
  • Na dno vsypeme podrcené sušenky, zalijeme je rozpuštěným máslem, promícháme a udusáme, přitlačíme ke dnu formy.
  • Korpus si dáme předpéct na 12-15 minut do trouby, poté vyndáme a necháme vychladnout.

Borůvkový sirup na obarvení krému

  • V rendlíčku (klidně v tom samém, co jsme rozpouštěli máslo) přivedeme k varu vodu s borůvkami. Stáhneme z plotýnky, přecedíme přes síto do jiné nádoby, borůvky přepasírujeme přes sítko. Dáme stranou, za chvíli borůvkovým sirupem lehce obarvíme sýrový krém do cheesecake.

Sýrový krém do cheesecake

  • Do mísy vyklopíme čerstvý sýr, mascarpone. Přidáme vanilkovou esenci, všechen moučkový cukr a elektrickým šlehačem zapnutým na nízký výkon krátce prošleháme, než se cukr spojí s mléčnými produkty. Nepřešleháme!
  • Pak přidáme jedno vejce, pomalu zašleháme do ztracena, přidáme druhé vejce a opět chvilku prošleháme, jen než se vejce ztratí.
  • Přepasírovaný borůvkový sirup zamícháme do sýrové hmoty.
  • Náplň z čerstvého sýra nalijeme na korpus cheesecake a uhladíme.
  • Troubu si předehřejeme na 150 °C, na dno vložíme plech s vodou.
  • Cheesecake vložíme do trouby a necháme zhruba 1 hodinu péct.
  • Troubu v prvních dvou třetinách pečení neotevíráme, cheesecake by se mohl uprostřed propadnout.
  • Ke konci pečení opatrně zatřeseme cheesecake, jeho střed by se měl jemně chvět.
  • Vypneme troubu, ale cheesecake nevyndáváme. Pootevřeme dvířka a necháme dort dvě hodiny chladnout uvnitř trouby.
  • Cheesecake nemá rád přílišné rozdíly v teplotě, mohl by se uprostřed propadnout nebo popraskat. Teprve po dvou hodinách ho vyndáme, aby na kuchyňské lince zcela vychladnul.
  • Poté dáme cheesecake do ledničky, měl by zde odpočívat alespoň 3 hodiny, ideál je přes noc.

Borůvkový přeliv na cheesecake

  • Vršek cheesecake jsem ozdobila borůvkovým přelivem.
  • Do talířku nebo ploché misky nalijeme studenou vodu a necháme v ní nabobtnat dva plátky želatiny, trvá to jen chvilinku.
  • Mezitím do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, nasypeme do ní borůvky a přidáme lžičku cukru krupice.
  • Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
  • Přecedíme přes sítko do další nádobky, borůvky přepasírujeme. Slupky a semínka z borůvek nevyhazujeme, přidáme je třeba do jogurtu na snídani.
  • Do horkého borůvkového sirupu přidáme nabobtnanou želatinu a rozmícháme, než se želatina rozpustí – už nevaříme.
  • Necháme zchladnout a opatrně přelijeme přes cheesecake a dáme do lednice (želatinový sirup bude tekutý, ztuhne až v lednici).
  • Necháme zatuhnout a můžeme podávat!

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Než cheesecake vyndáme z dortové formy, jemně obkružte tenkým nožem dort podél formy, aby se oddělil od stěn.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!