Go Back
+ servings
domácí slaný karamel

Domácí slaný karamel: jak připravit?

Báječně hebký, sametový, máslový. Sladký i slaný v jedné chuti. Karamel určený ke zdobení dortů, polévání palačinek a lívanců, do snídaňové kaše.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 200 g cukr krupice
  • 90 g MÁSLO
  • 120 ml smetana na šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli (zarovnaná)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vezměte si k ruce dostatečně velkou pánev s vyššími okraji (karamel při výrobě prská, takže zapomeňte na malé, titěrné rendlíčky)
  • Připravte si k plotýnce všechny potřebné suroviny: cukr, máslo, smetanu, sůl.
  • Rozpalte plotýnku a do pánve vsypte cukr. Míchejte. Opravdu nenechte bez dozoru. Za chvíli cukr začne od středu tát a budou se tvořit žmolky, velké krystalky, které postupně zezlátnou a cukr se roztaví do tekutého stavu. Než se tak stane, trvá to tak 5-10 minut.
  • Jakmile bude mít barvu jantaru a okolo vařečky začne perlit, nastal část vhodit do pánve máslo. Prosím vás, pokud říkám vhodit, je to proto, že mě nenapadlo jiné vhodné slovo. Vsypat je nesmysl, takže když budete házet, tak velmi opatrně. Vzápětí poté, co se máslo dostane do kontaktu s roztaveným cukrem, začne směs prskat a bublat. Proto ta pánev s vyšším okrajem. Trochu karamelu pomůžete, pokud bude mít máslo pokojovou teplotu (já ho rozehřívám v mikrovlnce). Mícháme zhruba 1 minutu. Tady musíme mít trpělivost, občas chvíli trvá, než se máslo s cukrem spojí – vezměte si případně na pomoc KOVOVOU metličku.
  • Poté přijde čas opatrně vlít smetanu. Směs začne mohutně bublat a pěnit, ale ničeho se nebojte a pilně míchejte další minutu.
  • Stáhněte pánev z plotny a přidejte 1 zarovnanou lžičku soli. Zamíchejte.
  • Nechte karamel vychladnout, já ho přitom průběžně míchám.

Ještě pár slov k receptu:

Karamel se používá zcela vychlazený. Jak chladne, tak houstne. Pokud jej uchováváte v ledničce (kde vydrží až 2 týdny), pak jej před použitím rozehřejte (stačí pár sekund v mikrovlnné troubě).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!