Go Back
domácí slaný karamel recept

Recept na domácí slaný karamel

Sladce-slaná dobrota na mlsání, polévání dortů, do krémů na cukroví nebo na makronky. Zkuste!
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g MÁSLO (povoleného)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1/2 lžičky soli (čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cukr nasypeme do většího hrnce a na středním ohřevu zahříváme za občasného míchání dřevěnou vařečkou.
  • Počkáme, až se cukr zcela rozpustí a poté stáhneme plamen na minimum. Nenechávejte rozpuštěný cukr na sporáku při vysoké teplotě dlouho, ztmavnul by a zhořknul.
  • Metlou postupně do karamelu zašleháme povolené máslo, předem nakrájené na kostičky. Máslo v karamelu prská, opravdu jej dávejte do cukru po malých kostičkách. Rozpuštěný cukr se musí s máslem spojit, což trvá cca 5 minut.
  • Poté přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě minutu provařit. Poté odstavíme z plotny. Pozor! Karamel je v této fázi velmi horký, pozor, ať nevyprskne a vy se nepopálíte.
  • Nakonec přidáme lžičku soli a směs důkladně promícháme.
  • Teply slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.

Ještě pár slov k receptu:

Skladujeme v chladničce. Hotový a uleželý karamel má tuhou strukturu (jako například burákové máslo)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!