1/2lžičky soli(čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)
PRACOVNÍ POSTUP
Cukr nasypeme do většího hrnce a na středním ohřevu zahříváme za občasného míchání dřevěnou vařečkou.
Počkáme, až se cukr zcela rozpustí a poté stáhneme plamen na minimum. Nenechávejte rozpuštěný cukr na sporáku při vysoké teplotě dlouho, ztmavnul by a zhořknul.
Metlou postupně do karamelu zašleháme povolené máslo, předem nakrájené na kostičky. Máslo v karamelu prská, opravdu jej dávejte do cukru po malých kostičkách. Rozpuštěný cukr se musí s máslem spojit, což trvá cca 5 minut.
Poté přidáme smetanu ke šlehání a necháme ještě minutu provařit. Poté odstavíme z plotny. Pozor! Karamel je v této fázi velmi horký, pozor, ať nevyprskne a vy se nepopálíte.
Nakonec přidáme lžičku soli a směs důkladně promícháme.
Teply slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
Ještě pár slov k receptu:
Skladujeme v chladničce. Hotový a uleželý karamel má tuhou strukturu (jako například burákové máslo)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!