Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, na kostky nakrájené vychlazené máslo, špetku soli a žloutek.
Vše co nejrychleji zpracujeme, nehněteme zbytečně dlouho. Stačí, když se všechny ingredience spojí a drží pohromadě. Pracujeme rychle, na pomoc si můžeme vzít kuchyňský robot nebo vařečku. Máslo by při přípravě nemělo změknout, jinak těsto nebude křupavé a drobivé, ale hutné a těžké.
Hotové křehké těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout, klidně však i přes noc.
Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném válu na sílu asi 2-3 mm a opatrně jej přemístíme do koláčové formy o průměru 24-27 cm.
Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatížíme pečicími fazolemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Poté odebereme papír s fazolemi a pečeme nepřikryté dalších 10-15 minut dozlatova.
Meruňková pěna:
Meruňky očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do rendlíku, zalijeme 125 ml vody a přidáme polovinu cukru. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Necháme chvilku vychladnout.
Želatinu zalijeme 4 lžícemi studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Přidáme do meruňkového pyré a dobře promícháme. Směs s želatinou se už nesmí vařit.
Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a lžíce cukru vyšleháme pevný sníh.
Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Vmícháme do nich třetinu meruňkového pyré a dobře promícháme.
Vše vlijeme zpátky do rendlíku se zbylým meruňkovým pyré a za stálého míchání metlou zahříváme, dokud směs lehce nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit kvůli želatině.
Směs poté přepasírujeme přes síto do nerezové mísy a ponoříme do studené vody (může být i s ledem) a mícháme do vychlazení.
Jakmile je směs vychlazená, zamícháme do ní opatrně bílkový sníh. Směs nalijeme na korpus z křehkého těsta, uhladíme a dáme vychladit do lednice aspoň na dvě hodiny.
Ještě pár slov k receptu:
Podáváme vychlazené s kopečkem zmrzliny a šlehačky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!