Kuřecí játra očistíme, odstraníme blanky. Pokrájíme na plátky asi 1-1,5 cm silné, tak, jak nám jatýrka přijdou pod ruku.
Slaninu nakrájíme na proužky nebo na kostičky.
V pánvi rozpálíme sádlo, vhodíme na něj slaninu, mícháme, až slanina začne škvařit.
Přidáme pokrájená játra a pokračujeme v míchání. Teplota v pánvi by měla být vyšší, aby se játra orestovala, namísto aby pustila šťávu a začala se hned dusit.
Jakmile se vytvoří po obvodu jatýrek zlatavá krustička (trvá to jen pár minut), zasypeme lžičkou mleté papriky, přidáme oloupaný a utřený česnek. Zamícháme, osolíme, opepříme a podlijeme vodou, aby játra byla asi z poloviny ponořená.
Necháme asi 5 minut dusit, poté přilijeme rajčatovou passatu.
Promícháme, necháme bez pokličky chvilku probublat, omáčka se zredukuje a lehce zhoustne.
Podle libosti případně ještě dochutíme (pepř, sůl, můžeme i trochu cukru).
Podáváme s dušenou rýží, můžeme obložit vařeným vejcem, přidáme zelenou nať jarní cibulky, restované kroužky cibulky, kraj talíře ozdobíme barevnou zeleninu.