Go Back
+ servings
pomazánka z červené čočky vegan recept

Vegan pomazánka z červené čočky

Vegan pomazánka z červené čočky, zdravá svačina pro děti, aneb jeden z dobrých způsobů, jak naučit děti jíst luštěniny.
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Červenou čočku vsypeme na síto a propláchneme pod teplou tekoucí vodou.
  • V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Utřeme 2 stroužky česneku (jeden si necháme na finální dochucení) a vhodíme do pánve, necháme rozvonět.
  • Mrkev očistíme a nakrájíme na struhadle nahrubo. Přidáme do pánve a restujeme asi 5 minut.
  • Do pánve vsypeme propláchnutou čočku, restujeme asi dalších 5 minut, hlídáme, aby se čočka nepřipálila. Plotýnku máme zapnutou na střední stupeň.
  • Postupně začneme přilévat vodu a mícháme, dokud se voda neodpaří. Pak přilijeme další a průběžně mícháme. Takto opakujeme asi 15 minut, dokud není čočka měkká.
  • Tímto způsobem získá vařená čočka krémovitou konzistenci, uvolní se zní škrob a čočková pomazánka není potřeba mixovat.
  • Nakonec zalijeme vodou, promícháme a stáhneme z plotýnky. Po posledním dolití vody tuto již nenecháme odpařit, čočková pomazánka by byla příliš suchá, tím, jak bude chladnout, zhoustne.
  • Vařenou čočku necháme prochladnout a dochutíme. Přidáme lžíci olivového oleje, utřený stroužek česneku, sůl, pepř, namleté chilli vločky, trochu prášku z kurkumy. Kapii omyjeme a nakrájíme na kostičky, přidáme do pánve. Zastříkneme citronovou šťávou – ta pomazánce přidá šmrnc!
  • Čočkovou pomazánku nakonec promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Pomazánku necháme vychladnout, poté mažeme na žitný chléb, zdobíme čerstvou zeleninou, případně zelenými snítky bylinek.

Ještě pár slov k receptu:

Uchovávejte v ledničce zakryté neprodyšným sáčkem, nebo překryjte alobalem, aby pomazánka nevysychala.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!