Červenou čočku vsypeme na síto a propláchneme pod teplou tekoucí vodou.
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Utřeme 2 stroužky česneku (jeden si necháme na finální dochucení) a vhodíme do pánve, necháme rozvonět.
Mrkev očistíme a nakrájíme na struhadle nahrubo. Přidáme do pánve a restujeme asi 5 minut.
Do pánve vsypeme propláchnutou čočku, restujeme asi dalších 5 minut, hlídáme, aby se čočka nepřipálila. Plotýnku máme zapnutou na střední stupeň.
Postupně začneme přilévat vodu a mícháme, dokud se voda neodpaří. Pak přilijeme další a průběžně mícháme. Takto opakujeme asi 15 minut, dokud není čočka měkká.
Tímto způsobem získá vařená čočka krémovitou konzistenci, uvolní se zní škrob a čočková pomazánka není potřeba mixovat.
Nakonec zalijeme vodou, promícháme a stáhneme z plotýnky. Po posledním dolití vody tuto již nenecháme odpařit, čočková pomazánka by byla příliš suchá, tím, jak bude chladnout, zhoustne.
Vařenou čočku necháme prochladnout a dochutíme. Přidáme lžíci olivového oleje, utřený stroužek česneku, sůl, pepř, namleté chilli vločky, trochu prášku z kurkumy. Kapii omyjeme a nakrájíme na kostičky, přidáme do pánve. Zastříkneme citronovou šťávou – ta pomazánce přidá šmrnc!
Čočkovou pomazánku nakonec promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Pomazánku necháme vychladnout, poté mažeme na žitný chléb, zdobíme čerstvou zeleninou, případně zelenými snítky bylinek.
Ještě pár slov k receptu:
Uchovávejte v ledničce zakryté neprodyšným sáčkem, nebo překryjte alobalem, aby pomazánka nevysychala.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!