Go Back
vánoční perníčky měkké recept

Vánoční perníčky – měkké hned po upečení

Těsto na vánoční perníčky, které jsou měkké hned po vytažení z trouby. 
4.50 from 18 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 10 min
Autor: Petra Bílá

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 200 g cukr moučka
  • 5 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED
  • 100 g MÁSLO (vychlazené)
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
  • 2 lžička koření do perníku
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1/4 ks kypřicí prášek do perníku
  • 1 ks vejce nebo 2x žloutek na potření

PRACOVNÍ POSTUP

  • Postup je jednoduchý. Všechny suroviny dáme do mísy a smícháme. Pokud vlastníte robota, máte těsto na perníčky za minutku hotové. Použijte hnětací hák nebo pádlo (pozor, tady musíte stroj zastavit v okamžiku, kdy se těsto zpracuje do velkých hroudek, a dál ve hnětení pokračovat ručně).
  • Těsto by mělo být hladké a pevné.
  • Zabalíme ho to potravinářské fólie a necháme minimálně přes noc odpočinout.
  • Odpočinuté těsto na perníčky vyndáme z lednice a hned vyválíme na tenký plát, silný asi 3-4 mm.
  • Vykrájíme tvary perníčků a opatrně je přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C.
  • Pečeme je asi 10 minut, nebo dokud nezačnou vonět. Pokud perníček lehce zmáčkneme prstem, měl by být pevný, ale měkký zároveň.
  • Po vytažení potíráme rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Těsto je hotové za 15 min, odležení přes noc, pečení 10 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!