Go Back
+ servings
kuřecí stehna na paprice recept

Kuřecí stehna na paprice

Kuřecí stehna na paprice v omáčce zjemněné smetanou. Uvařeno s láskou v litinovém hrnci, snědeno během chvíle záhy po servírování na stůl.
5 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Na jíšku

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kuřecí stehna omyjeme, zbavíme je případných zbytků peří a brků. Osušíme, osolíme a opepříme.
  • Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
  • V hrnci se silným dnem (používám LITINOVÝ HRNEC – tenhle typ nádobí je absolutně nejlepší, nemá konkurenci) rozpálíme sádlo, pozor, aby se nezačalo přepalovat. Vložíme do hrnce kuřecí stehna kůží dolů a smažíme dozlatova. Pak otočíme a smažíme i na druhé straně.
  • Maso na chvíli vyndáme na talíř, do výpeku přidáme lžíci sádla a vsypeme pokrájenou cibuli. Mícháme, dokud nedostane světlounce nazlátlou barvu – ne víc!
  • Přisypeme sladkou papriku, zamícháme, krátce necháme zpěnit. Stačí půl minuta, aby se paprika nepřipálila.
  • Do hrnce na cibulový základ vrátíme kuřecí stehna, zalijeme vývarem. Stehna by měla být ponořená zhruba z poloviny až ze dvou třetin.
  • Jakmile se tekutina začne vařit, stáhneme teplotu, aby základ na omáčku jenom probublával. Kdo má rád, přidá česnek – oloupaný a nakrájený na plátky. Přiklopíme poklicí a necháme pomalu táhnout, dusit, asi 45 minut.
  • Ke konci si připravím jíšku: na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a na středním plamenu mícháme. Jíšku připravte světlou, nikoliv tmavou.
  • Z omáčky vyndáme maso na talíř, udržujeme jej v teple, např. ve vyhřáté troubě.
  • Do bublající omáčky zavaříme jíšku, mícháme a při mírném varu povaříme asi 5 minut.
  • Omáčky jsem se naučila mixovat ve stolním mixéru. Jsou krásně hladké a jemné. Totéž provedeme s touto omáčkou. Nalijeme ji do nádoby a umixujeme – pozor, omáčka je horká! Používám velkou nádobu v mixéru, případně umixujte omáčku na dvakrát.
  • Jakmile je omáčka hladká, přidáme smetanu, dále už nevaříme. Dochutíme octem, lžičkou až dvěma cukru, podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Na talíř aranžujeme maso, přeléváme ho omáčkou. Podáváme s knedlíkem nebo rýží, u nás kuřecí na paprice chutná i s chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!