Go Back
+ servings
dort red velvet se zrcadlovou polevou

Red Velvet s mirror glaze (červený sametový dort se zrcadlovou polevou)

Americký dort Red Velvet se zrcadlovou polevou, recept krok za krokem. Pro kulatou dortovou formu 20-23 cm, 1 hrnek = 250 ml.
4 from 19 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 50 min
Vaření: 30 min
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Dort Red Velvet

  • 2 a 1/2 hrnek polohrubá mouka
  • 1 a 1/2 hrnek cukr krupice
  • 1 a 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení (řepkový nebo slunečnicový)
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1 a 1/2 lžička SŮL
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
  • 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
  • 2 ks vejce (vel. L)
  • 1-2 lžička červené potravinářské barvivo
  • 1 lžička ocet
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • hrubá mouka a olej na vymazání a vysypání formy

Krém na dort

  • 450 g smetanový sýr (Philadelphia nebo Gervais)
  • 2 hrnek moučkový cukr
  • 220 g MÁSLO (změklé)
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • šťáva z citrónu – volitelné

Zrcadlová poleva

PRACOVNÍ POSTUP

Korpus na dort Red Velvet

  • Troubu předehřejeme na 180°C. Jestli máme víc forem (3 ks) o průměru 23 cm, je to lepší, ale korpus se dá upéct i v jedné, jen to bude trvat déle. Formu/y vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
  • V jedné míse smícháme všechny suché ingredience, tzn. mouku, cukr, sůl, kakao, kypřící prášek. V jiné míse smícháme zase tekuté suroviny: olej, podmáslí, vejce, vanilkový extrakt, ocet a červené barvivo.
  • Suché suroviny smícháme s tekutými a rychle prošleháme. Nalijeme do formy/forem a dáme asi na 30 minut péct. Jestli je korpus upečený zjistíme díky testu špejlí. Po uplynutí cca 30 minut píchneme do prostředí korpusu špejli nebo párátko a jestli bude po vytažení suché, je korpus upečený.
  • Necháme vychladit na mřížce.

Dortový krém

  • Všechny suroviny na krém MUSÍ mít pokojovou teplotu, aby se nesrazily.
  • V míse vyšlehejte dohladka čerstvý sýr, přidejte cukr a hodně měkké máslo. Nakonec přidejte trošku vanilkového extraktu. Kdo má raději svěžejší krémy, může přidat trochu citrónové šťávy.
  • Korpus rozřízneme na tři části a promažeme vrstvou krému. Poslední vrstvu krému namažeme po stranách dortu a na povrchu. Vyhladíme co nejvíc dohladka. Dáme ztuhnout do lednice. V případě použití zrcadlové polevy ho ale musíme dát do mrazáku aspoň na 4 hodiny.

Zrcadlová poleva

  • Do kastrolu dáme vodu, cukr a salko. Přivedeme k varu, aby se veškerý cukr rozpustil. Odstavíme, aby se dál už směs nevařila.
  • Do misky vlijeme 60 ml studené vody a vmícháme želatinu. Necháme asi 10 minut nabobtnat. Poté želatinu přidáme do horké směsi a rozmícháme, aby v ní nebyly hrudky.
  • Do jiné mísy nalámeme bílou čokoládu a zalejeme jí horkou želatinovou směsí. Necháme asi 2 minuty odstát a povolit čokoládu. Poté rozmícháme dohladka. Můžeme použít i tyčový mixér. Nakonec polevu přecedíme přes síto, abychom zachytili případné hrudky. Polevu necháme volně vychladnout asi na 30 °C.

Dokončení dortu

  • Nakonec těsně před poléváním dortu přijde barvení. Na barvení polevy ideálně použijeme gelová barviva, lépe se rozpouští. Podle toho, kolik barev budeme chtít ve výsledném efektu, rozdělíme polevu do tolika mističek (hrníčků) a každou obarvíme dle potřeby. Nejvíce hmoty si necháme na základní barvu, kterou dort polijeme. Zbylé barvy budeme jen nalévat na tu základní, takže stačí pár lžic.
  • Mezitím, co poleva chladne (ještě neobarvená), si připravíme dort. Vyndáme ho z mrazáku a postavíme na hrneček obrácený dnem vzhůru. Boky formy krátce ofénujeme horkým vzduchem nebo na ně přiložíme mokrou horkou utěrku, aby se dort oddělil od formy. Poté dortovou formu stáhneme směrem dolů, tak nám zůstane krásný dort s hladkým povrchem. Obarvíme si vychladlou polevu a ihned poléváme.
  • Dort i s hrníčkem přesuneme na plech, který zachytí přebytečnou polevu, aby nám netekla po celé kuchyňské lince. Nejdříve polijeme dort základní barvou, tou, které jsme si nachystali nejvíc. Naléváme od středu po okraje a necháme stékat po bocích tak, aby byl dort zcela překrytý polevou. Na povrch nalijeme i zbylé barvy, v tomto případě jsem dort přelila základní fialovou barvou a na povrch nalila pás černé a bílé barvy. Rozmazaného efektu jsem dosáhla tím, že jsem špachtlí (nožem) přejela po povrchu a barvy rozmazala.
  • Polevu necháme úplně zatuhnout a horkým nožem zespodu uřízneme zaschlé kapky. Dort přeneseme na podnos, dozdobíme třeba květinovou dekorací a necháme vychladit.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Dort podle receptu jsem pekla v kulaté dortové formě o pr. 23 cm - použijte jakoukoliv kulatou formu o pr. 20-23 cm, kterou máte doma. Celková doba přípravy: 50 minut + 30 minut pečení dort + chlazení (mražení), 20 minut + chlazení poleva.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!