Go Back
jahodové knedlíky recept

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Letní klasika: tvarohové knedlíky plněné čerstvými jahodami. Mňam!
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 280 g hrubé mouky
  • 50 g MÁSLO
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • kůra z ½ citronu
  • jahody do knedlíků
  • vanilkový extrakt
  • cukr písek na oslazení jahod
  • Tvaroh (máslo a moučkový cukr na podávání)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si mísu, do které nasypeme mouku.
  • Rozpustíme máslo (v RENDLÍKU nebo v mikrovlnné troubě) a vlijeme ho do mouky.
  • Přidáme tvaroh, rozklepneme vejce a nastrouháme citronovou kůru. Pokud chcete, aby bylo těsto nadýchanější, můžete přisypat trochu prášku do pečiva. Zakápneme vanilkovým extraktem na chuť a rukama zpracujeme těsto. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky. My jsme to taky museli udělat, ale v receptu je dávka mouky už upravená.
  • Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme jej na stejně velké plátky. Z plátku uděláme mezi prsty placku, nasypeme doprostřed trochu pískového cukru a na něj položíme očištěnou suchou jahodu. Zabalíme do těsta.
  • Na sporák postavíme dostatečně velký HRNEC s vodou, osolíme, přivedeme k varu. Vložíme do ní opatrně polovinu knedlíků. V případě, že se zachytí na dně, lehce je vařečkou nadzdvihněte.
  • Knedlíky za chvíli vyplavou nahoru, vaříme je celkem 12 minut mírným varem.
  • Hotové knedlíky vyndáme děrovanou lžící a dáme do hlubokého talíře. Uvaříme druhou dávku knedlíků.
  • Knedlíky u nás máme nejraději sypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedené dávky tvarohového těsta připravíme asi 20 jahodových knedlíků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!