Go Back
kynutá bublanina z litého těsta recept

Kynutá bublanina s borůvkami a tvarohem

Litá bublanina z kynutého těsta, borůvkami a tvarohem. Svěží, nakyslá, vláčná - do horkého letního dne ideál!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 45 min
Vaření: 45 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • Kynuté lité těsto:
  • 380 g HLADKÁ MOUKA
  • 600 ml MLÉKO
  • ½ kostky droždí (20 g)
  • SŮL
  • citronová kůra
  • 20 g MÁSLO
  • 80 g cukr písek
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g borůvek
  • Tvaroh:
  • 250 g tučný tvaroh
  • 100 g cukr moučka
  • 1 vejce
  • Drobenka:
  • 25 g MÁSLO
  • 40 g cukr
  • 50 g mouka polohrubá

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdříve si z ledničky vyndáme vejce a tvaroh, aby se ohřály na pokojovou teplotu – kynuté těsto je na suroviny rozdílné teploty háklivé.
  • Mléko ohřejeme v rendlíku, až je vlažné (nikoliv horké). Trochu mléka odlijeme do hrnku, osladíme lžičkou cukru, rozmícháme. Rozdrobíme dovnitř droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Máslo rozehřejeme; opět, nesmí být horké. Přiznávám, že poslední dobou máslo rozehřívám v mikrovlnné troubě, jde to rychle a efektivně.
  • Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce a žloutek, nastrouháme citronovou kůru, špetku soli, zbytek cukru. Přilijeme vlažné mléko a vzešlý kvásek.
  • Metlou ručně vyšleháme, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto je řídké a tekuté, nikoliv pevné.
  • Přiklopíme utěrkou a necháme v teple kynout, dokud se objem zhruba nezdvojnásobí. Trvá to necelou hodinu.
  • Zapneme troubu, aby se rozehřála na 180 °C, elektrická bez horkovzduchu.
  • Pekáček cca 25x35 cm lehce vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem (papír se na máslo přilepí a lépe bude držet).
  • Vylijeme nakynuté těsto na bublaninu do pekáčku.
  • Vaničku tvarohu (250 g) vymícháme s moučkovým cukrem a vajíčkem. Tvaroh bude řídký. Lžící cik cak nacákáme tvaroh na bublaninu, tvaroh pomaličku propadne ke dnu.
  • Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku.
  • Bublaninu posypeme borůvkami, na vrch bublaniny dáme drobenku a šoupneme do trouby péct. Podle výše bublaniny trvá upečení asi 45 minut, než povrch zezlátne.
  • Vyndáme z trouby, necháme zchladit, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Bublaninu jsem vylila na pekáček cca 25x35 cm, pokud vezmete větší, bude bublanina nižší a budete potřebovat kratší čas k upečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!