Nejdříve si z ledničky vyndáme vejce a tvaroh, aby se ohřály na pokojovou teplotu – kynuté těsto je na suroviny rozdílné teploty háklivé.
Mléko ohřejeme v rendlíku, až je vlažné (nikoliv horké). Trochu mléka odlijeme do hrnku, osladíme lžičkou cukru, rozmícháme. Rozdrobíme dovnitř droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
Máslo rozehřejeme; opět, nesmí být horké. Přiznávám, že poslední dobou máslo rozehřívám v mikrovlnné troubě, jde to rychle a efektivně.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme vejce a žloutek, nastrouháme citronovou kůru, špetku soli, zbytek cukru. Přilijeme vlažné mléko a vzešlý kvásek.
Metlou ručně vyšleháme, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto je řídké a tekuté, nikoliv pevné.
Přiklopíme utěrkou a necháme v teple kynout, dokud se objem zhruba nezdvojnásobí. Trvá to necelou hodinu.
Zapneme troubu, aby se rozehřála na 180 °C, elektrická bez horkovzduchu.
Pekáček cca 25x35 cm lehce vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem (papír se na máslo přilepí a lépe bude držet).
Vylijeme nakynuté těsto na bublaninu do pekáčku.
Vaničku tvarohu (250 g) vymícháme s moučkovým cukrem a vajíčkem. Tvaroh bude řídký. Lžící cik cak nacákáme tvaroh na bublaninu, tvaroh pomaličku propadne ke dnu.
Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku.
Bublaninu posypeme borůvkami, na vrch bublaniny dáme drobenku a šoupneme do trouby péct. Podle výše bublaniny trvá upečení asi 45 minut, než povrch zezlátne.
Vyndáme z trouby, necháme zchladit, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Ještě pár slov k receptu:
Bublaninu jsem vylila na pekáček cca 25x35 cm, pokud vezmete větší, bude bublanina nižší a budete potřebovat kratší čas k upečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!