Go Back
+ servings
chřestové risotto

Chřestové risotto z litinového hrnce

Krémové risotto s blanšírovaným zeleným chřestem. Jednoduché, božské!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 40 g šalotky
  • 80 g MÁSLO
  • 8 pazochů zeleného chřestu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 270 g rýže na risotto
  • 80 g strouhaný parmezán
  • SŮL
  • čerstvě mletý pepř nebo chilli vločky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Chřestu odlomte zdřevnatělé konce. Když konce ohnete, zlomí se právě v tom místě, kde přechází tuhá, hůře poživatelná část chřestu. Odlomené konce vyhodíme.
  • Odřízneme hlavičky chřestu a zbytky stonků nakrájíme na špalíčky silné asi 0,5 cm.
  • V hrnci přivedeme k varu asi ¾ litru vody. Osolíme ji, aby byla slaná jako moře.
  • Ve vroucí vodě budeme blanšírovat chřest – získáme tím jednak zeleninový vývar, kterým budeme zalévat risotto, a také chřest dostane správnou pevnost na skus.
  • Do vroucí osolené vody opatrně vhodíme pokrájený chřest a vaříme asi 3 minuty. Mezitím si připravíme mísu, do které napustíme studenou vodu, můžeme přidat kostky ledu. Po třech minutách vaření chřest vyjmeme děrovanou lžící nebo naběračkou a ihned vložíme do studené vody. Var se zastaví, chřest bude uvařený tak akorát a jako bonus získá ještě svěžejší zelenou barvu.
  • Vývar, ve kterém jsme vařili chřest, nevyléváme! Dolijeme ho vodou, abychom získali asi 1 l tekutiny. Tu ohřejeme a udržujeme horkou.
  • V polévkovém hrnci (se silným dnem, ideálně litinovém) rozehřejeme olivový olej. Mezitím oloupeme a nakrájíme šalotku. Tu vhodíme na rozehřátý olej a krátce mícháme, než se šalotka opotí (nesmí začít zlátnout!).
  • Vsypeme risottovou rýži, pilně mícháme, asi dvě minuty.
  • Orestovanou rýži zalijeme vínem. Rýže zabublá, víno necháme vypařit.
  • Poté začneme přilévat zeleninový vývar, který stranou udržujeme horký. Vývar se přilévá po jedné naběračce, a stejně jako víno jej vždy necháme vyvařit. Pak přilejeme další naběračku. Postup opakujeme, dokud není rýže měkká – trvá to klidně půl hodiny.
  • Po zalití risotta poslední naběračkou hrnec stáhneme z plotny, zamícháme blanšírované stonky chřestu, hlavičky necháme na ozdobu až na talíř. Dále přidáme máslo a parmezán. Zamícháme, hrnec přiklopíme a necháme asi 2-3 minuty stát, aby se chutě prolnuly.
  • V případě potřeby dochutíme solí nebo čerstvě umletým pepřem.
  • Servírujeme co nejdříve poté, co je risotto hotové. Na talíři ozdobíme blanšírovanými hlavičkami chřestu, případně posypeme namletými chilli vločkami.

Ještě pár slov k receptu:

Porce zhruba pro 3-4 osoby, záleží na hladu a typu jedlíka!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!