Chřestu odlomte zdřevnatělé konce. Když konce ohnete, zlomí se právě v tom místě, kde přechází tuhá, hůře poživatelná část chřestu. Odlomené konce vyhodíme.
Odřízneme hlavičky chřestu a zbytky stonků nakrájíme na špalíčky silné asi 0,5 cm.
V hrnci přivedeme k varu asi ¾ litru vody. Osolíme ji, aby byla slaná jako moře.
Ve vroucí vodě budeme blanšírovat chřest – získáme tím jednak zeleninový vývar, kterým budeme zalévat risotto, a také chřest dostane správnou pevnost na skus.
Do vroucí osolené vody opatrně vhodíme pokrájený chřest a vaříme asi 3 minuty. Mezitím si připravíme mísu, do které napustíme studenou vodu, můžeme přidat kostky ledu. Po třech minutách vaření chřest vyjmeme děrovanou lžící nebo naběračkou a ihned vložíme do studené vody. Var se zastaví, chřest bude uvařený tak akorát a jako bonus získá ještě svěžejší zelenou barvu.
Vývar, ve kterém jsme vařili chřest, nevyléváme! Dolijeme ho vodou, abychom získali asi 1 l tekutiny. Tu ohřejeme a udržujeme horkou.
V polévkovém hrnci (se silným dnem, ideálně litinovém) rozehřejeme olivový olej. Mezitím oloupeme a nakrájíme šalotku. Tu vhodíme na rozehřátý olej a krátce mícháme, než se šalotka opotí (nesmí začít zlátnout!).
Vsypeme risottovou rýži, pilně mícháme, asi dvě minuty.
Poté začneme přilévat zeleninový vývar, který stranou udržujeme horký. Vývar se přilévá po jedné naběračce, a stejně jako víno jej vždy necháme vyvařit. Pak přilejeme další naběračku. Postup opakujeme, dokud není rýže měkká – trvá to klidně půl hodiny.
Po zalití risotta poslední naběračkou hrnec stáhneme z plotny, zamícháme blanšírované stonky chřestu, hlavičky necháme na ozdobu až na talíř. Dále přidáme máslo a parmezán. Zamícháme, hrnec přiklopíme a necháme asi 2-3 minuty stát, aby se chutě prolnuly.
V případě potřeby dochutíme solí nebo čerstvě umletým pepřem.
Servírujeme co nejdříve poté, co je risotto hotové. Na talíři ozdobíme blanšírovanými hlavičkami chřestu, případně posypeme namletými chilli vločkami.
Ještě pár slov k receptu:
Porce zhruba pro 3-4 osoby, záleží na hladu a typu jedlíka!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!