Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy jsou uvedené výše u ingrediencí na jednotlivé náplně).
Čokoládová náplň
V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.
Pudinková náplň
Uvaříme puding dle návodu, dáme trochu méně mléka, aby byl hustější.
Hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, zabráníme tím tvorbě škraloupu na povrchu. Necháme vychladit.
Pečení
Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180 °C.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
Váleček těsta jednou podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.
Ještě pár slov k receptu:
Z uvedeného množství upečeme dva věnce o velikosti cca 20 cm v průměru, nebo jeden větší o velikosti cca 28 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!