Karamelizovaná rebarbora:
Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky silné necelý centimetr. V pánvi při vyšší teplotě rozpustíme cukr, pilně mícháme, aby se nám nepřipálil (příliš nezhnědl). Přidáme máslo – pozor, na pánvičce to začne prskat. Dále zakápneme citronovou šťávou a přidáme vodu. Rozmícháme. Opatrně vsypeme rebarboru a necháme krátce karamelizovat. Pokud bychom rebarboru v horkém karamelu nechali dlouho, rozpadne se. Odstavíme pánev a vidličkou rebarboru z karamelové lázně vyndáme stranou na talířek. Zbylý sirup v pánvi použijeme na přelití koláče.
Těsto:
Vajíčka vyndáme z lednice v předstihu, aby chytla pokojovou teplotu. Máslo necháme venku, aby změklo.
Troubu zapneme na 160 °C (elektrická bez horkovzduchu).
Opatrně rozklepneme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Do mísy se žloutky přidáme máslo, polovinu cukru a vanilku. Elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny, dejte tomu čas, chvíli to potrvá.
Omyjeme metly a pustíme se do sněhu z bílků. Začneme šlehat na nižší otáčky, přidáme špetku soli. Asi po minutě rychlost zvýšíme, postupně přidáváme cukr po lžících a zvyšujeme otáčky. Krystalky pískového cukru pomůžou vyšlehat z bílků krásně tuhý sníh.
Sníh vmícháme ručně obracečkou do žloutkové hmoty. Přidáme špaldovou mouku, ručně promícháme.
Mezitím si ohřejeme smetanu, aby byla vlažná. Přilijeme do těsta.
Hladkou mouku rozmícháme s pečicím práškem a vmícháme do směsi. Vše ručně promícháme (obracečkou to jde nejlépe).
Kulatou dortovou formu o pr. 24 cm vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Těsto vlijeme do formy a rozprostřeme.
Na vrch koláče poklademe karamelizovanou rebarboru, položíme na plech a dáme do trouby na 30 minut péct.
Po půlhodině koláč vyndáme a vršek polijeme sirupem, který nám zbyl při karamelizování rebarbory. Dáme ještě na 15 minut péct.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme.