Go Back
+ servings
kakaová roláda bez mouky recept

Kakaová roláda bez mouky zvaná sviňák

Kakaová roláda z plechu, bez cukru, lehká jako vánek!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 12 min
Porce: 5
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 5 ks vejce
  • 30 g KAKAO TMAVÉ
  • 70 g cukr moučka
  • špetka SŮL
  • 250 ml smetana ke šlehání (obsah tuku víc jak 30 %)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 170° C.
  • Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  • Žloutky vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem do světlé pěny. Vmícháme prosáté kakao.
  • Nakonec do žloutkové směsi opatrně vmícháme našlehaný sníh, aby nám nespadl.
  • Plech vyložíme pečicí teflonovou fólií. Pokud použijete běžný pečicí papír, je dobré ho vymazat olejem nebo máslem a vysypat moukou, ale jen v tenké vrstvě. Mouka nám totiž může udělat na povrchu rolády ošklivé mapy.
  • Těsto vylejeme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 10-12 minut. Těsto bude pěnové a pružné, nesmí se ale lepit na prsty. Opatrně, abyste ho nepřepekli, okraje by vám ztvrdly a nešlo by srolovat – lámalo by se.
  • Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladit. Trvá to jen chviličku. Mezitím si vyšleháme šlehačku do tuha.
  • Když je roláda vychlazená, natřeme ji vyšlehanou šlehačkou a po delší části svineme.
  • Uložíme do ledničky pořádně vychladit.
  • Před podáváním odřežeme (a sníme!) okraje, abychom roládu pěkně zarovnali, poprášíme moučkovým cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Množství na roládu z jednoho plechu, snadný recept i pro začátečníky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!