Go Back
+ servings
skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta

Skořicoví šneci z kynutého těsta, vynikající těsto, které stojí za to vyzkoušet.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 1 hod
Porce: 20 šneků
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Těsto

Náplň

Poleva

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mléko smícháme s olejem a mírně ohřejeme, asi na teplotu těla. Přidáme cukr a sušené droždí. Necháme minutu, dvě “nabobtnat”. Poté přidáme 500 g prosáté mouky a vymísíme hladké, lehce lepivé těsto. Není třeba mísit nějak dlouho. Necháme kynout hodinu.
  • Po vykynutí přidáme kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a zbytek (100 g) mouky. Vypracujeme hladké těsto, které bude pořád ještě malinko lepivé. Vál podsypeme trochou mouky a těsto rozválíme na velký čtverec nebo obdélník. Tloušťka těsta by měl být asi 0,3-0,5cm.
  • Máslo si rozpustíme, ale ne úplně. Mělo by mít kašovitou konzistenci, aby se po jemném těstě dalo dobře roztírat. V jiné misce si smícháme cukr se skořicí. Těsto pomažeme máslem až úplně do stran, trošku si ho ale necháme stranou, abychom pomazali jednotlivé šneky po stranách – zabráníme tím, aby se při pečení nepřilepily k sobě. Plochu posypeme skořicovým cukrem.
  • Svineme do rolády, a tu nakrájíme na kousky asi 2 cm široké.
  • Plech si vyložíme papírem na pečení a jednotlivé šneky klademe vedle sebe, ne však moc na těsno. Po stranách pomažeme máslem.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si vyhřejeme troubu na 190°C. Pečeme asi 15-20 minut do zlatova. Necháme vychladnout.
  • Smícháme všechny suroviny na polevu a polijeme jí skořicové šneky, resp. je “pocákáme”. Necháme zaschnout.

Ještě pár slov k receptu:

Varování: šneci mizí z pekáčku raketovou rychlostí!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!